Arjen helpottaja

30 vuotta sitten tapahtui mullistus suomalaisten broilerin syönnissä kun HK toi markkinoille arjen helpottajan – hunajamarinoidun broilerin. Helppous, maistuvuus ja muunneltavuus sisältyvät tähän nostalgiseen ruokaan. Siihen asti tavallisin tapa oli tehdä pakastebroilerista . Valikoimat ovat kasvaneet ja nykyään Suomessa syödään broileria monin verroin enemmän. Ei kuitenkaan siinä määrin kuin monissa muissa Euroopan maissa.


Biopohjaiset puutuotteet

Haavasidos, makeutusaine, akustiikkapaneeli, muovia korvaavat pakkaukset. Mitä yhteistä näillä on? Kaikki ovat puupohjaisia tuotteita ja Uusi puu kilpailun voittajia www.uusipuu.fi Voittajat ovat näytteillä tammikuun loppuun asti Lahdessa Pro-puu-keskuksessa www.propuu.fi

_____________________________________________________________________________________________________________________

Joulun odotus alkaa. Kinkku kuuluu edelleen suomalaiseen jouluruokapöytään. Koko on pienentynyt. Näin ilmenee HK:n tekemästä selvityksestä. Kinkun paisto on vielä kunniassa, mutta valmiitakin hankitaan. Sinappi on kinkun kaveri. Yksi uutuus on HK:n Viljaporsaan Jouluhalko, joka helpottaa valmistusta.

Ohjeita kinkun paistoon löytyy HK:n sivuilta, ja esimerkiksi pähkinävoilla kuorrutettu kinkku on aika mielenkiintoinen.

Benecolin tuotteisiin saatiin roppakaupalla uutuuksia. Elovenan Kaurajuoma, erimakuiset kauravälipalat, ruuan maustamiseen  kerman sijaan tarkoitetut kauratuotteet sekä OAT kasvis kaurashotit ja -gurtit. Eihän näistä voi sanoa muuta kuin, että maistuvat hyviltä, ovat terveellisiä ja monipuolisesti käytettävissä. Sokeri tulee makua tuovista marjoista eikä sokeria ole lisätty. Kolesterolia alentava vaikutus on luonnollisesti hyvä asia.
 
Asian tiimoilta on toteutettu 16 erilaista tutkimusta. Näihin on osallistunut lähes 3 500 suomalaista. Tuotteita on testattu esimerkiksi sokkomakutestein, joissa Elovena Kaurajuoma oli saanut parhaat pisteet. Taitajasanomien oma makutesti on ollut tasapuolisen kiittävä eli kaikki ovat hyviä ja hyvän makuisia. Mutta makuasioista ei voi kiistellä, vai?
 
 


Joulukaupunki Rauma lahjoittaa pitsikuvioisen Rauma-neulepaidan mallin kaikkien raumalaisten ja muiden neulojien vapaaseen käyttöön. Mallin ovat suunnitelleet pitsitaiteilija Tarmo Thorström ja Katrina Salo. Inspiraationa ovat toimineet Uus kultseppä ja Mandeljepyri-pitsit. Saa käyttää ihan luvan kanssa.


Turun, Rauman ja Helsingin telakat ovat esillä laivateollisuudessa nykyään. Yllättävästi Kiteen Puhoksella rakennettiin maan ensimmäinen höyrylaiva, siipiratashinaaja Ilmarinen vuonna 1833. Laiva oli tehty puusta. Sillä kuljetettiin sahatavaraa ja elintarvikkeita Saimaan alueella.

Arppe istutti lehtikuusia Puhokseen purjelaivojen mastoja varten. Siperian lehtikuusta käytettiin  parkkilaiva Sigynin korjauksissa. Liekö Puhoksesta.

———

Tohmajärvellä toimii Puun Sielu-niminen näyttelytila ja Karjalan Puutyökoulu-niminen yritys. Tämän vuoden näyttelyteemana on Michael Jackson. Näyttelyssä on niin perinteistä kuin nykyaikaisia aiheita ja menetelmiä eri tekijöiltä Suomesta ja muualta.


Euraan on perustettu salaattitehdas, jossa valmistetaan uusia Mäkitalon Farmin annossalaatteja.  Mukana annossalaattien valmistuksessa on lukuisa joukko lähituottajia. Pääraaka-aineet ovat kotimaisia ja tulevat Satakunnan ja Varsinais-Suomen alueelta. Jääsalaatit Härkälän Puutarhalta Köyliöstä ja Oksasen Puutarhalta Turun Paattisilta. Porkkanat ja sipulit tulevat Vihannes-Laitilasta Uudestakaupungista, kananmunat Satamunasta Euran Paneliasta ja salaatinkastikkeet At Sauce Oy:ltä Turusta. Porsaan- ja naudanlihat ovat suomalaisia HK® tuotteita. Mäkitalon Farmin vuotuinen sato on kaikkiaan 1 – 1,5 miljoonaa kiloa keriviä kaaleja. Suomessa myydään 16 miljoonaa annossalattia vuodessa.


Suomalaisten kahvisuosikkeja Top Taste -median äänestuksen mukaan. 1. Paulig Juhla Mokka 2. Paulig Presidentti 3. Kulta Katriina Perinteinen 4. Löfsberg Kharisma 5. Paulig Brazil Lisäksi: Paulig Reykjavik, Mundo New York Colombia Pink Bourbon, Pirkka Costa Rica, Peligan Rouge Original Blend, Löfsbergs Jubileum, Caffé Pask, Kaffa Roastery Lempeä Voima, Zoegas kahvi, Nescafé Kulta – Lempeä pikakahvi, Porvoon paahtimon pähkinäkahvi