Mokkapuu

Aromikasta erikoiskahvia pienpaahtimosta

Mokkapuu

Kustavissa toimiva perheyritys kahvinpaahtimo Mokkapuu aloitti toimintansa lokakuussa 2014 ja ensimmäiset kahvit paahdettiin marraskuussa. Tätä edelsi yrittäjäpariskunnan Tanja Anttilan ja Tuomas Sandroosin tuotekehitystyö, joka käytännössä tarkoitti kahvipapujen valitsemista ja sopivan paahdon löytämistä. Ja tietenkin makunystyröiden herkistelyä.

Mokkapuulla on tuotevalikoimassaan tällä hetkellä viisi erilaista kahvilaatua, joiden paahtoaste on 1/5, 3/5 tai 4/5. Esimerkiksi suomalaisten suosimissa lajeissa paahtoaste on 1-2. Korkeampi paahtoaste kadottaa kahvin luontaista ominaisaromia, joka on eri kahvilajikkeissa ja kasvualueissa omanlaisensa. Toisaalta maku syvenee.

– Mitä tummempi paahto, sen vähemmän kofeiinia, joten monet niistä sopivat hyvin juotavaksi myöhempäänkin, muistuttaa Tanja Anttila.

Makuelämys on yksilöllinen ja senkin vuoksi on hienoa, että markkinoilta löytyy vaihtelua. Tumma paahto tuo joihinkin papulajeihin lisää vaihtelevuutta. Pariskunta on yhdistänyt omia makumieltymyksiään valitessaan sopivia paahtoja.

Esimerkiksi tuotevalikoimassa olevaa Winter-Moccaa kuvaillaan näin:

”Talven tuiskeisiin luotu lämmittävä aromaattinen kahvisekoitus. Pehmeän makea, aavistuksen suklainen makuelämys kahvipöytään, lahjaksi tai omiin talvisiin kahvihetkiin.”

– Oikeanlainen makuelämys ei tule tuosta vaan. Saamme välittäjäyrityksiltä pieniä eriä koepaahtoa varten.

Maistelua tehdään monia kertoja ja tuotevalikoimissamme olevat kahvit ovat kummankin makumieltymyksiin sopivia. Näistä löytyy hapokkaita ja pehmeitä, mutta varsinaista suosikkia on vaikea valita, sanoo Tuomas Sandroos.

Reilua et luomua

Tuomas tunnustautuu kahvifaniksi, mutta Tanjaa pitää kahvin juontia herkutteluhetkenä. Kummallekin erikoiskahvit ovat olleet harrasteena, jonka kautta he tutustuivat tuorepaahtoihin.

– Kun kahvi on tuoreempaa, niin siitä pystyy ottamaan hetkestä irti enemmän. Aina vain löytyi parempia ja maku kehittyi samalla.

Kahvipavut tulevat viljelijän mukaan, joten niiden alkuperä on helposti todennettavissa.

– Voimme pystyä kustomoimaan asiakkaalle sopivaa kahvia, jos erä on riittävän suuri. Esimerkiksi vaaleapaahtoisesta Thailand Doi Chaangista voi saada aromia tummapaahtoisena enemmän. Jossakin kulkee raja tässäkin, miettii Tuomas.

Mokkapuu ei tingi raakakahvin suhteen, ja on erikoistunut luomuun ja reilunkaupan kahviin.

– Luomusertifioinnissa pysytään säännöstenkin vuoksi. Erikoistuminen rajoittaa jonkin verran, mutta lähes kaikkea löytyy luomuna. Sen sijaan välittäjäyrityksiä on vaikea löytää, kertovat yrittäjät.

Lupaprosessiin menee aikaa eikä luomumerkkiä voi käyttää ennen kuin lupa on saatu. Prosessiin voi mennä puolikin vuotta.

Tällä hetkellä kahvia saa ostaa muuutamasta kaupasta ja suoraan tilaamalla netin tai puhelimen välityksellä. Mokkapuulla on käytössä paahdin, jolla pystyy tekemään 50 kiloa työpäivän aikana, mutta aluksi tavoitteet ovat maltillisemmat.

Sekä Anna että Tuomas ovat ammatin vaihtajia. Anna on ollut kampaaja ja Tuomas kymmenen vuotta it-alalla. Tietokoneen saloja hallitsevaa tarvitaan Kustavin seudulla ja auttaminen tietokoneasioissa on jäänyt sivutoimiseksi bisnekseksi. Anna olisi voinut jatkaa ”ekokampaajana”, mutta se vaatisi lisää opiskelua.

Jatkokehitelmissä on oman kahvilan ja mahdollisesti kaupan perustaminen. Pariskunnalla on kokemusta hunajan
tuotannosta, jonka tuotantoa pyritään myös lisäämään. Lisää herkkutuotteitakin on tulossa, mutta tästä saamme kuulla myöhemmin.

Mokkapuu2

Lisää tietoa löytyy sivulta
www.mokkapuu.com