Suomen pienjuustolat ry

Valion Oltermanni ja Koskenlaskija ovat varmasti tunnetuimpia juustoja Suomessa, mutta vähemmän tunnettua on kenties 34:n pienjuustolan tuotteet.

Suomen juustonvalmistajat järjestävät joka toinen vuosi juustokilpailun, jossa arvioidaan juustojen haju ja maku sekä ulkonäkö ja rakenne.

Kaikkiaan tänä vuonna (2014 Turun ruokamessuilla) kilpailuun osallistui 19 valmistajaa 133 tuotteella. Sarjoja oli 13 lähtien tutuista edam- ja emmentaljuustoista erilaisiin maustetuihin erikoisjuustoihin. Kuka esimerkiksi tietää mikä on kittijuusto? Kittijuusto käsitellään tietyllä tavalla, jotta saadaan pintaan ”kitti”.

Messuilla pääsi tutustumaan juustonvalmistajien tuotteisiin ja mikä parasta myös maistelemaan erilaisia juustoja. Tuoksuvia ja voimakkaita, mietoja ja mausteisia.