Käsityöläisten virtuaalimessut Tampereella

Suomen Kädentaidot -messut järjestetään tänä vuonna poikkeuksellisesti virtuaalisina 13.–15.11.2020. Virtuaalimessuilla on mukana lähes 400 näytteilleasettajaa, joista jokaisella on messuilla oma sivunsa.


Laukkuja kierrätysmateriaalista

Arja Aalto-Viittalan ja Anu Lahden uusi kirja tarjoaa kymmenittäin inspiroivia ideoita ja ohjeita erilaisista kierrätysmateriaaleista tehtyjen laukkujen valmistamiseen.Lue lisää

Joulu muutoksessa

Joulunvietto perheissä muuttuu. Pöytään ilmestyy uusia ruokia ja joulua vietetään yhä pienemmillä kokoonpanoilla.Näin ilmenee HK:n tekemästä tutkimuksesta.

Syitä joulun vieton muutokselle on yksilöllistyminen, juhlapyhien lyhentyminen, laadun korostuminen, jossa kotimaisuus on korkealle arvostettua.

Joulua halutaan viettää kokijansa näköisenä. Syödään mieluummin lempiruokaa kuin väkisin perinteisiä ruokia.

Joulua myös vietetään yhä pienemmässä porukassa,  alle kuuden henkilön ryhmissä. Itse tekeminen vähenee eli halutaan hiukan helpotusta lyhyisiin joulunaikoihin.

Ruuan lisäksi pikkujoulujen vietto on tänä vuonna muutoksessa. Missä ja miten näitä tullaan viettämään, on arvoitus. Samalla tavalla verkkokaupan osuus kasvaa. Kenties joululahjoja hankitaan jo etukäteen. Verkkokaupan kasvua ennustaa Traficomilla uusien rekisteröityjen osoitteiden kasvu.

Ruuista ykkönen on edelleen kinkku. Kinkut ovat pienempiä, ja ruokahävikkiä pyritään muutenkin välttämään. Kalkkuna tulee hyvänä kakkosena, mutta myös riistat ja poro on yhä suositumapaa. Kasvispohjaiset tuotteet tulevat hyvänä lisänä perinteisten laatikkojen ja kalaruokien lisäksi.

Puuropäivä 10.10

Viime viikolla puun päivä, tulevana lauantaina on puuropäivä. Puuropäivä on Raisio konsernin tiedotteen mukaan skotlantilaisen hyväntekeväisyysjärjestön vuonna 2009 lanseeraama. Puuro on terveellistä, ja hiukan luovuutta kehiin, niin siitä tulee aikamoinen ravintopakkaus. Velmun kirjailijan Veikko Huovisen Rauhanpiipussa puuro esitti keskeistä osaa rauhan edistämiseksi. Elovena-kyselyn mukaan 81 prosenttia suomalaisista pitää kaurapuurosta.

Puun päivä

Puun päivänä on tapana istuttaa puita. Tällainen merkkipäivä on tullut Yhdysvalloista meille rapiat kymmenkunta vuotta sitten ja vietetään 25.9. Kuten tiedetään, metsiä täytyy hoitaa ja siihen kuuluu puiden kaataminen. Samanlaista se on kotipihallakin, vaikka tutusta puusta on vaikea luopua. Uuden voi sitten istuttaa. Vanha kanto jää eliöille. Kaatamiseen on hyvä käyttää asiantuntijoita. Meille tämän teki Puuveljet taatulla otteellaan.

Taitajasanaomat testasi HKScanin kasvispohjaisia tuotteita


Kasvispyörykät, burgeri, nuggetit, jauhis. Taitajasanomat testaa kotikokin elkein miltä vaikuttavat, maistuvat ja näyttävät.

Taitajasanomat testaa tuotteita koronaviritteisessä kotitoimistossa. Tämä tarkoittaa, että pitää saada suht helposti tehtyä, mutta maistuvaa.

Kasvisnuggetit olivat perusmaultaan itseäni eniten miellyttäviä. Rapea kuori ja sisus kiinteä.

Lämmittäminen kannattaa tehdä varovasti ja suhteellisen lievällä lämpötilalla kääntäen. Tätä syötiin riisin kera ja tuo kaapista löytynyt tomaattipohjainen kastike oli hiukan liian hyökkäävä. Joku muu olisi ollut sopivampi. Ehkä curry-kastike.

Vuorossa on iltapalaksi burgeri, joka on papu-hernepohjainen. Sideaineena käytetään kookosrasvaa, jotta kiinteys säilyy.

Tunnustaudun suhteellisen tumpeloksi burgereiden valmistamisessa. Käytän seuraavia lisukkeita: tomaatti, kesäkurpitsa, joka on jo aiemmin öljyssä paistettu, suolakurkku, juusto ja Auran burgerikastiketta. Pihvin lämmittäminen/paistaminen sujuu kohtuu hyvin ja se pysyy erinomaisesti kasassa. Kyllä siitä maistuvan kokonaisuuden saa ja nälkä lähtee. Silti tästäkin jää kohtuullisen kevyt olo.

Kasvisjauhis eli jauhelihaa muistuttava papu-hernepohjainen tuote. HK:lla on hienojakin reseptejä tälle, mutta lähtökohta kotikokkauksessa on jääkaapin sisällössä. Ensin siis vähän sipulia, valkosipulia, tomaattia, paprikaa ja kesäkurpitsaa pannulle. Sen jälkeen kasvisjauhis paistumaan. Lopuksi tomaattimurskaa Näitähän voi maustaa maun mukaan. Tällä kertaa tuli chiliä kohtuullisesti.

Kokonaisuus oli hyvä. Jauhis pysyi hyvän tuntuisena ja sopi edellämaittujen tuotteiden kanssa hyvin yhteen. Proteiini on tässä kohdillaan ja tuotetietojen mukaisesti 270 grammaa vastaa 400 grammaa jauhelihaa. Paistohävikkiä ei ole. Tämäkin jää varmasti jatkossa käytettävien listalle. Hyvä kokemus ja meni pöytäseurueeseen kuuluvalle nirsommallekin tai tarkemmalle läpi.

Annos riittää nelihenkiselle perheelle, joten toisenkin päivän lounas meni samoissa merkeissä.

Kasvispyörykät

Ensimmäiseksi kokeiltiin kasvispyöryköitä kaapista löytyvien puolivalmisteiden kanssa.  Kasvispyöryköiden  tueksi laitettiin Mummon muusi ja Blå Bandin ruskea kastike. Kotipuutarhasta löytyy lisukkeeksi kesäkurpitsaa. Yhdistelmä onnistuu kohtalaisesti.  Pyörykät ovat mukavan napakoita ja niissä on makua, mutta helposti lihaan tottuneelle maku on mieto. Mietoutta pystyy paikkaamaan hyvin kastikkeella. Ja kastikettahan voi muunneella miten tahtoo.   Syömisen keskellä tulee mieleen kokeilla kasvispullaa kaapista löytyvän puolukkahillon kera. Sopii mainiosti! Taitaa olla ruotsalaisten tapa lihapullien kanssa.

Kasvisruuat ovat lihaan tottuneelle sama kuin ruuan maistattaminen lapselle. Pitää kokeilla monta kertaa ja löytää sopivat kombinaatiot. Ei se niin vaikeaa ole ja lopulta ihan kiinnostavaakin. Entä lähtikö nälkä? Kyllä. Proteiinipitoiset kasvisruuat jättävät olon kevyeksi, mutta silti täyttävät.

Käsityöläisten kesätori avoinna

Pellavakauppa, Mimi Collection on mukana kesätorilla.

Vanhan Suurtorin kesätori avattiin Turussa 24.6. Kesätorilla ovat pääosassa käsityöläiset. Myynnissä on muun muassa koruja, lasi- ja savitöitä, luonnonmateriaalista valmistettuja asuja, kynttilöitä, kasviöljysaippuoita, huovutettuja tuotteita, käsityötarvikkeita, tilkkutöitä ja luonnonkosmetiikkaa. Ympäristöön avautuu yhteisterassialueita.

Kymppi suomalaiselle yritykselle

Käsidesi loppui kättelyssä apteekeista ja kaupoista, mutta nyt sitä sai lähikaupasta ja lähituotantonakin vielä. Siinä se kymppi suomalaiselle yritykselle. Toinen menee lähistöllä toimivalle vaatteiden korjaajalle ja kolmas ruokaan, johon menee useampikin kymppi.

Koronakriisi muutti ja muuttaa paljon toimintatapoja ainakin vähäksi aikaa. Etä on päivän sana. Etätyö ja siihen liittyvien välineiden kehittyminen tuo niihin erikoistuneille yrityksille rahaa. Ilman puhtaus on lisääntynyt. Palaako alihankinta lähemmäs kaukoidästä? Kokeeko kotikokkailu entistä voimakkaamman renesanssin? Nostaako ruuan tuottaminen uudenlaisen kiinnostuksen maaseutuun ja siellä asumiseen? Lisääntyykö kirjojen lukeminen ja kuuntelu? Kättely on jo loppunut. Jaksammeko jatkossa huolehtia käsihygienista paremmin? Take away-ruokailun jälkeen maistuu ravintolassa istuminen kasvokkain varmasti vielä enemmän? Haikeana muistelen Lontoon takseja, joissa oli välilasi matkustamon ja ohjaamon välillä. Saadaanko väljyyttä aikatauluihin, kouluissa ja työpaikoilla vai kiristyykö tahti entisestään? Liian hienoksi viritetty yhteiskunta ei kestä ihmeellisiä tärskyjä. Saadaanko yhteiskunnan valmiusjärjestelmät paremmiksi? Moni asia palaa takaisin. Moni häviää kokonaan. Lisääntyykö oman vastuun tajuaminen? Miten ihmiset reagoivat ”eristyksissä” oloon?

Joitakin tapoja löytyy kootusti tiedotteista (päivittyvä lista) http://www.taitajasanomat.fi/uutiset/tiedotteet/ 

Mitä miettivät (tekevät)  Messukeskukset, Luotzi ja Pilgrim,  Haaga-Helia, Avoimet kylät, Yrittäjien Kivijalka.net Oy Säätiöpooli, Yrittäjien Kivijalka.net Oy, Turun Suurtorin keskiaika ry, Fortum, Auran kunta, Puutarhaliitto, Taitoliitto, Marttaliitto, Lyyti, HK Scan, Länsi-Auto ja Opel, Blox Car, Tori.(fi)

Etätyö – varautuminen -ruoka

Etätyöstä tuli arkipäivää. Päivän sujuminen on monesta asiasta kiinni. Toimivatko yhteydet, onko sopivaa työtilaa kenties useammallekin perheenjäsenelle. Yleensä syödään työpaikoilla ja koulussa. Kotona ruuan menekki on suurempi kuin normaalisti. Ja vielä pitäisi varautua mahdollista karanteenia varten. Hyviä vinkkejä (puoli kiloa perunoita/hlö/vko) ruokahuollosta löytyy esimerkiksi Kodinturvaopas tai mainioiden Marttojen https://www.martat.fi/marttakoulu/ruoka/kotivara/https://www.martat.fi/marttakoulu/ruoka/kotivara/sivuilta.