Raision uutustuotteita, Benecol ja Elovena

Benecolin tuotteisiin saatiin roppakaupalla uutuuksia. Elovenan Kaurajuoma, erimakuiset kauravälipalat, ruuan maustamiseen  kerman sijaan tarkoitetut kauratuotteet sekä OAT kasvis kaurashotit ja -gurtit. Eihän näistä voi sanoa muuta kuin, että maistuvat hyviltä, ovat terveellisiä ja monipuolisesti käytettävissä. Sokeri tulee makua tuovista marjoista eikä sokeria ole lisätty. Kolesterolia alentava vaikutus on luonnollisesti hyvä asia.
Asian tiimoilta on toteutettu 16 erilaista tutkimusta. Näihin on osallistunut lähes 3 500 suomalaista. Tuotteita on testattu esimerkiksi sokkomakutestein, joissa Elovena Kaurajuoma oli saanut parhaat pisteet. Taitajasanomien oma makutesti on ollut tasapuolisen kiittävä eli kaikki ovat hyviä ja hyvän makuisia. Mutta makuasioista ei voi kiistellä, vai?


Turun, Rauman ja Helsingin telakat ovat esillä laivateollisuudessa nykyään. Yllättävästi Kiteen Puhoksella rakennettiin maan ensimmäinen höyrylaiva, siipiratashinaaja Ilmarinen vuonna 1833. Laiva oli tehty puusta. Sillä kuljetettiin sahatavaraa ja elintarvikkeita Saimaan alueella.

Arppe istutti lehtikuusia Puhokseen purjelaivojen mastoja varten. Siperian lehtikuusta käytettiin  parkkilaiva Sigynin korjauksissa. Liekö Puhoksesta.

———

Tohmajärvellä toimii Puun Sielu-niminen näyttelytila ja Karjalan Puutyökoulu-niminen yritys. Tämän vuoden näyttelyteemana on Michael Jackson. Näyttelyssä on niin perinteistä kuin nykyaikaisia aiheita ja menetelmiä eri tekijöiltä Suomesta ja muualta.


Teoksen hillitty toteutus sekä värimaailma eivät pyri viemään huomiota Sigyniltä. Maalauksen toteuttaa turkulainen 11-Linjaa-kollektiivi. Kuvassa Sigyn vielä telakalla.


Seuraavan kerran Tall Ships Races nähdään vuonna 2024. Silloin on myös Rauma satamaehdokkaana.


Euraan on perustettu salaattitehdas, jossa valmistetaan uusia Mäkitalon Farmin annossalaatteja.  Mukana annossalaattien valmistuksessa on lukuisa joukko lähituottajia. Pääraaka-aineet ovat kotimaisia ja tulevat Satakunnan ja Varsinais-Suomen alueelta. Jääsalaatit Härkälän Puutarhalta Köyliöstä ja Oksasen Puutarhalta Turun Paattisilta. Porkkanat ja sipulit tulevat Vihannes-Laitilasta Uudestakaupungista, kananmunat Satamunasta Euran Paneliasta ja salaatinkastikkeet At Sauce Oy:ltä Turusta. Porsaan- ja naudanlihat ovat suomalaisia HK® tuotteita. Mäkitalon Farmin vuotuinen sato on kaikkiaan 1 – 1,5 miljoonaa kiloa keriviä kaaleja. Suomessa myydään 16 miljoonaa annossalattia vuodessa.


Suomalaisten kahvisuosikkeja Top Taste -median äänestuksen mukaan. 1. Paulig Juhla Mokka 2. Paulig Presidentti 3. Kulta Katriina Perinteinen 4. Löfsberg Kharisma 5. Paulig Brazil Lisäksi: Paulig Reykjavik, Mundo New York Colombia Pink Bourbon, Pirkka Costa Rica, Peligan Rouge Original Blend, Löfsbergs Jubileum, Caffé Pask, Kaffa Roastery Lempeä Voima, Zoegas kahvi, Nescafé Kulta – Lempeä pikakahvi, Porvoon paahtimon pähkinäkahviPorvoolainen Brunberg perustettiin 150 vuotta sitten Venäjän vallan aikana. Pusut ovat tunnetuimpiin kuuluva tuote ja tänä vuonna lanseerataan uusi mustikan maku. Pusujen resepti on 70 vuoden takaa. Vanhimmat reseptit yli 100 vuotiaita. Juhlavuoden kunniaksi Brunberg avaa toukokuussa uuden yli 600 neliön kokoisen Tehtaanmyymälä-rakennuksen Porvooseen. Puurakenteisen ja maalämmöllä lämmitettävän rakennuksen suunnittelee porvoolainen Arkkitehtitoimisto Valkeavirta Oy.


Oriveden kaupunki julistautui tänään 28. tammikuuta Suomen Villasukkapääkaupungiksi. Villasukat kuvastavat mielentilaa, jota haluamme Orivedestä välittää: kiireettömyys, rauhoittuminen, mutkattomuus, hauskuus. Orivedellä on myös paljon kädentaitoihin ja luonnonmateriaaleihin liittyvää yritystoimintaa, sukkatehdas sekä vahva kenkätehdashistoria. Villasukat voidaan nähdä etätöitä tekevän nykyihmisen perusjalkineena.


Painettujen sanomalehtien mediamainonta laski 25 prosenttia ja aikakauslehtien 19 prosenttia. Verkkomainonnan sisällä sosiaalisen median mainonnassa kasvua oli 8 prosenttia ja hakumainonnan osuus kasvoi 5 prosenttia. Eniten mainostivat vähittäiskauppa ja isot elektroniikka- ja autobrädit.


Suomalainen vietti viime vuonna päivittäin medioiden parissa peräti 9 tuntia ja 27 minuuttia. Tästä kakusta jakautui television ja videosisältöjen kulutukseen noin 44 prosenttia. Eniten mainostivat vähittäiskauppa ja isot elektroniikka- ja autobrädit.


Pulkat, kelkat ja pipot esiin

Joulunaika päättyi virallisesti Nuutinpäivänä. Aina odotetaan lumista joulua, tulikin se nyt vasta Nuutinpäivänä -Hyvä Tuomas tuo joulun ja paha Nuutti pois vie. Loppiainen on virallinen, nuutinpäivä perinteinen.

Kelkat, pulkat ja sukset voi kaivaa esiin. Orthex ja Plastex tekevät pulkkia. Suomessa on muutamia vanhanajan puusuksien valmistajia. Ainakin Vilminko sukset ja Suksitehdas Ylönen. Vanhin kelkan valmistajakin -E.S Lahtinen eli ESLA – perustettiin lähes sata vuotta sitten.

Runsas lumentulo eteläistä Suomea myöten tuo työllisyyttä paitsi aurauskalustolle ja miehistölle myös erilaisten lumikolien ja – työntimien valmistajille. Onneksi lumentyöntimet ja -kolat ovat kevytrakenteisia ja aisojen pituutta on lisätty. Säästävät miestä ja naista. Tuotemerkit Masi ja Fiskars ovat tuttuja.

Joulu muutoksessa

Joulunvietto perheissä muuttuu. Pöytään ilmestyy uusia ruokia ja joulua vietetään yhä pienemmillä kokoonpanoilla.Näin ilmenee HK:n tekemästä tutkimuksesta.

Syitä joulun vieton muutokselle on yksilöllistyminen, juhlapyhien lyhentyminen, laadun korostuminen, jossa kotimaisuus on korkealle arvostettua.

Joulua halutaan viettää kokijansa näköisenä. Syödään mieluummin lempiruokaa kuin väkisin perinteisiä ruokia.

Joulua myös vietetään yhä pienemmässä porukassa,  alle kuuden henkilön ryhmissä. Itse tekeminen vähenee eli halutaan hiukan helpotusta lyhyisiin joulunaikoihin.

Ruuan lisäksi pikkujoulujen vietto on tänä vuonna muutoksessa. Missä ja miten näitä tullaan viettämään, on arvoitus. Samalla tavalla verkkokaupan osuus kasvaa. Kenties joululahjoja hankitaan jo etukäteen. Verkkokaupan kasvua ennustaa Traficomilla uusien rekisteröityjen osoitteiden kasvu.

Ruuista ykkönen on edelleen kinkku. Kinkut ovat pienempiä, ja ruokahävikkiä pyritään muutenkin välttämään. Kalkkuna tulee hyvänä kakkosena, mutta myös riistat ja poro on yhä suositumapaa. Kasvispohjaiset tuotteet tulevat hyvänä lisänä perinteisten laatikkojen ja kalaruokien lisäksi.

Puuropäivä 10.10

Viime viikolla puun päivä, tulevana lauantaina on puuropäivä. Puuropäivä on Raisio konsernin tiedotteen mukaan skotlantilaisen hyväntekeväisyysjärjestön vuonna 2009 lanseeraama. Puuro on terveellistä, ja hiukan luovuutta kehiin, niin siitä tulee aikamoinen ravintopakkaus. Velmun kirjailijan Veikko Huovisen Rauhanpiipussa puuro esitti keskeistä osaa rauhan edistämiseksi. Elovena-kyselyn mukaan 81 prosenttia suomalaisista pitää kaurapuurosta.

Puun päivä

Puun päivänä on tapana istuttaa puita. Tällainen merkkipäivä on tullut Yhdysvalloista meille rapiat kymmenkunta vuotta sitten ja vietetään 25.9. Kuten tiedetään, metsiä täytyy hoitaa ja siihen kuuluu puiden kaataminen. Samanlaista se on kotipihallakin, vaikka tutusta puusta on vaikea luopua. Uuden voi sitten istuttaa. Vanha kanto jää eliöille. Kaatamiseen on hyvä käyttää asiantuntijoita. Meille tämän teki Puuveljet taatulla otteellaan.

Taitajasanaomat testasi HKScanin kasvispohjaisia tuotteita


Kasvispyörykät, burgeri, nuggetit, jauhis. Taitajasanomat testaa kotikokin elkein miltä vaikuttavat, maistuvat ja näyttävät.

Taitajasanomat testaa tuotteita koronaviritteisessä kotitoimistossa. Tämä tarkoittaa, että pitää saada suht helposti tehtyä, mutta maistuvaa.

Kasvisnuggetit olivat perusmaultaan itseäni eniten miellyttäviä. Rapea kuori ja sisus kiinteä.

Lämmittäminen kannattaa tehdä varovasti ja suhteellisen lievällä lämpötilalla kääntäen. Tätä syötiin riisin kera ja tuo kaapista löytynyt tomaattipohjainen kastike oli hiukan liian hyökkäävä. Joku muu olisi ollut sopivampi. Ehkä curry-kastike.

Vuorossa on iltapalaksi burgeri, joka on papu-hernepohjainen. Sideaineena käytetään kookosrasvaa, jotta kiinteys säilyy.

Tunnustaudun suhteellisen tumpeloksi burgereiden valmistamisessa. Käytän seuraavia lisukkeita: tomaatti, kesäkurpitsa, joka on jo aiemmin öljyssä paistettu, suolakurkku, juusto ja Auran burgerikastiketta. Pihvin lämmittäminen/paistaminen sujuu kohtuu hyvin ja se pysyy erinomaisesti kasassa. Kyllä siitä maistuvan kokonaisuuden saa ja nälkä lähtee. Silti tästäkin jää kohtuullisen kevyt olo.

Kasvisjauhis eli jauhelihaa muistuttava papu-hernepohjainen tuote. HK:lla on hienojakin reseptejä tälle, mutta lähtökohta kotikokkauksessa on jääkaapin sisällössä. Ensin siis vähän sipulia, valkosipulia, tomaattia, paprikaa ja kesäkurpitsaa pannulle. Sen jälkeen kasvisjauhis paistumaan. Lopuksi tomaattimurskaa Näitähän voi maustaa maun mukaan. Tällä kertaa tuli chiliä kohtuullisesti.

Kokonaisuus oli hyvä. Jauhis pysyi hyvän tuntuisena ja sopi edellämaittujen tuotteiden kanssa hyvin yhteen. Proteiini on tässä kohdillaan ja tuotetietojen mukaisesti 270 grammaa vastaa 400 grammaa jauhelihaa. Paistohävikkiä ei ole. Tämäkin jää varmasti jatkossa käytettävien listalle. Hyvä kokemus ja meni pöytäseurueeseen kuuluvalle nirsommallekin tai tarkemmalle läpi.

Annos riittää nelihenkiselle perheelle, joten toisenkin päivän lounas meni samoissa merkeissä.

Kasvispyörykät

Ensimmäiseksi kokeiltiin kasvispyöryköitä kaapista löytyvien puolivalmisteiden kanssa.  Kasvispyöryköiden  tueksi laitettiin Mummon muusi ja Blå Bandin ruskea kastike. Kotipuutarhasta löytyy lisukkeeksi kesäkurpitsaa. Yhdistelmä onnistuu kohtalaisesti.  Pyörykät ovat mukavan napakoita ja niissä on makua, mutta helposti lihaan tottuneelle maku on mieto. Mietoutta pystyy paikkaamaan hyvin kastikkeella. Ja kastikettahan voi muunneella miten tahtoo.   Syömisen keskellä tulee mieleen kokeilla kasvispullaa kaapista löytyvän puolukkahillon kera. Sopii mainiosti! Taitaa olla ruotsalaisten tapa lihapullien kanssa.

Kasvisruuat ovat lihaan tottuneelle sama kuin ruuan maistattaminen lapselle. Pitää kokeilla monta kertaa ja löytää sopivat kombinaatiot. Ei se niin vaikeaa ole ja lopulta ihan kiinnostavaakin. Entä lähtikö nälkä? Kyllä. Proteiinipitoiset kasvisruuat jättävät olon kevyeksi, mutta silti täyttävät.

Käsityöläisten kesätori avoinna

Pellavakauppa, Mimi Collection on mukana kesätorilla.

Vanhan Suurtorin kesätori avattiin Turussa 24.6. Kesätorilla ovat pääosassa käsityöläiset. Myynnissä on muun muassa koruja, lasi- ja savitöitä, luonnonmateriaalista valmistettuja asuja, kynttilöitä, kasviöljysaippuoita, huovutettuja tuotteita, käsityötarvikkeita, tilkkutöitä ja luonnonkosmetiikkaa. Ympäristöön avautuu yhteisterassialueita.