HKScan lanseerasi kasvispohjaisia tuotteita


Kasvispyörykät, burgeri, nuggetit, jauhis. Taitajasanomat testaa kotikokin elkein miltä vaikuttavat, maistuvat ja näyttävät.

Taitajasanomat testaa tuotteita koronaviritteisessä kotitoimistossa. Tämä tarkoittaa, että pitää saada suht helposti tehtyä, mutta maistuvaa.

Kasvisjauhis eli jauhelihaa muistuttava papu-hernepohjainen tuote. HK:lla on hienojakin reseptejä tälle, mutta lähtökohta kotikokkauksessa on jääkaapin sisällössä. Ensin siis vähän sipulia, valkosipulia, tomaattia, paprikaa ja kesäkurpitsaa pannulle. Sen jälkeen kasvisjauhis paistumaan. Lopuksi tomaattimurskaa Näitähän voi maustaa maun mukaan. Tällä kertaa tuli chiliä kohtuullisesti.

Kokonaisuus oli hyvä. Jauhis pysyi hyvän tuntuisena ja sopi edellämaittujen tuotteiden kanssa hyvin yhteen. Proteiini on tässä kohdillaan ja tuotetietojen mukaisesti 270 grammaa vastaa 400 grammaa jauhelihaa. Paistohävikkiä ei ole. Tämäkin jää varmasti jatkossa käytettävien listalle. Hyvä kokemus ja meni pöytäseurueeseen kuuluvalle nirsommallekin tai tarkemmalle läpi.

Annos riittää nelihenkiselle perheelle, joten toisenkin päivän lounas meni samoissa merkeissä.

Kasvispyörykät

Ensimmäiseksi kokeiltiin kasvispyöryköitä kaapista löytyvien puolivalmisteiden kanssa.  Kasvispyöryköiden  tueksi laitettiin Mummon muusi ja Blå Bandin ruskea kastike. Kotipuutarhasta löytyy lisukkeeksi kesäkurpitsaa. Yhdistelmä onnistuu kohtalaisesti.  Pyörykät ovat mukavan napakoita ja niissä on makua, mutta helposti lihaan tottuneelle maku on mieto. Mietoutta pystyy paikkaamaan hyvin kastikkeella. Ja kastikettahan voi muunneella miten tahtoo.   Syömisen keskellä tulee mieleen kokeilla kasvispullaa kaapista löytyvän puolukkahillon kera. Sopii mainiosti! Taitaa olla ruotsalaisten tapa lihapullien kanssa.

Kasvisruuat ovat lihaan tottuneelle sama kuin ruuan maistattaminen lapselle. Pitää kokeilla monta kertaa ja löytää sopivat kombinaatiot. Ei se niin vaikeaa ole ja lopulta ihan kiinnostavaakin. Entä lähtikö nälkä? Kyllä. Proteiinipitoiset kasvisruuat jättävät olon kevyeksi, mutta silti täyttävät.

Käsityöläisten kesätori avoinna

Pellavakauppa, Mimi Collection on mukana kesätorilla.

Vanhan Suurtorin kesätori avattiin Turussa 24.6. Kesätorilla ovat pääosassa käsityöläiset. Myynnissä on muun muassa koruja, lasi- ja savitöitä, luonnonmateriaalista valmistettuja asuja, kynttilöitä, kasviöljysaippuoita, huovutettuja tuotteita, käsityötarvikkeita, tilkkutöitä ja luonnonkosmetiikkaa. Ympäristöön avautuu yhteisterassialueita.

Miljoonat suomalaiset hakevat matkailukohdetta

 
 
 
Kolme miljoonaa suomalaista aikoo lomailla loppuvuonna, mutta heistä kaksi miljoonaa ei vielä tiedä missä. Yli puolet kyselyyn vastanneista (52 %) pitää Suomea potentiaalisena matkakohteena. Lue lisää

Kymppi suomalaiselle yritykselle

Käsidesi loppui kättelyssä apteekeista ja kaupoista, mutta nyt sitä sai lähikaupasta ja lähituotantonakin vielä. Siinä se kymppi suomalaiselle yritykselle. Toinen menee lähistöllä toimivalle vaatteiden korjaajalle ja kolmas ruokaan, johon menee useampikin kymppi.

Koronakriisi muutti ja muuttaa paljon toimintatapoja ainakin vähäksi aikaa. Etä on päivän sana. Etätyö ja siihen liittyvien välineiden kehittyminen tuo niihin erikoistuneille yrityksille rahaa. Ilman puhtaus on lisääntynyt. Palaako alihankinta lähemmäs kaukoidästä? Kokeeko kotikokkailu entistä voimakkaamman renesanssin? Nostaako ruuan tuottaminen uudenlaisen kiinnostuksen maaseutuun ja siellä asumiseen? Lisääntyykö kirjojen lukeminen ja kuuntelu? Kättely on jo loppunut. Jaksammeko jatkossa huolehtia käsihygienista paremmin? Take away-ruokailun jälkeen maistuu ravintolassa istuminen kasvokkain varmasti vielä enemmän? Haikeana muistelen Lontoon takseja, joissa oli välilasi matkustamon ja ohjaamon välillä. Saadaanko väljyyttä aikatauluihin, kouluissa ja työpaikoilla vai kiristyykö tahti entisestään? Liian hienoksi viritetty yhteiskunta ei kestä ihmeellisiä tärskyjä. Saadaanko yhteiskunnan valmiusjärjestelmät paremmiksi? Moni asia palaa takaisin. Moni häviää kokonaan. Lisääntyykö oman vastuun tajuaminen? Miten ihmiset reagoivat ”eristyksissä” oloon?

Joitakin tapoja löytyy kootusti tiedotteista (päivittyvä lista) http://www.taitajasanomat.fi/uutiset/tiedotteet/ 

Mitä miettivät (tekevät)  Messukeskukset, Luotzi ja Pilgrim,  Haaga-Helia, Avoimet kylät, Yrittäjien Kivijalka.net Oy Säätiöpooli, Yrittäjien Kivijalka.net Oy, Turun Suurtorin keskiaika ry, Fortum, Auran kunta, Puutarhaliitto, Taitoliitto, Marttaliitto, Lyyti, HK Scan, Länsi-Auto ja Opel, Blox Car, Tori.(fi)

Etätyö – varautuminen -ruoka

Etätyöstä tuli arkipäivää. Päivän sujuminen on monesta asiasta kiinni. Toimivatko yhteydet, onko sopivaa työtilaa kenties useammallekin perheenjäsenelle. Yleensä syödään työpaikoilla ja koulussa. Kotona ruuan menekki on suurempi kuin normaalisti. Ja vielä pitäisi varautua mahdollista karanteenia varten. Hyviä vinkkejä (puoli kiloa perunoita/hlö/vko) ruokahuollosta löytyy esimerkiksi Kodinturvaopas tai mainioiden Marttojen https://www.martat.fi/marttakoulu/ruoka/kotivara/https://www.martat.fi/marttakoulu/ruoka/kotivara/sivuilta. 

Paljon turkua odotuttaa

Lista miellyttävän kaupungin saavuttamiseksi oli seuraavanlainen: pienet mittakaavat, suljettuja tiloja (tarkoittaa esim. umpikortteleita, jossa on hiljaisia paikkoja), vihreää ympäristöä, matalaa rakentamista, max 4-5 kerrosta (Legopalikoilla esitettynä helppo), monitoimiset rakennukset, jalankululle ystävällinen liikkuminen ja saavutettavuus.Lue lisää