Joulu muutoksessa

Joulunvietto perheissä muuttuu. Pöytään ilmestyy uusia ruokia ja joulua vietetään yhä pienemmillä kokoonpanoilla.Näin ilmenee HK:n tekemästä tutkimuksesta.

Syitä joulun vieton muutokselle on yksilöllistyminen, juhlapyhien lyhentyminen, laadun korostuminen, jossa kotimaisuus on korkealle arvostettua.

Joulua halutaan viettää kokijansa näköisenä. Syödään mieluummin lempiruokaa kuin väkisin perinteisiä ruokia.

Joulua myös vietetään yhä pienemmässä porukassa,  alle kuuden henkilön ryhmissä. Itse tekeminen vähenee eli halutaan hiukan helpotusta lyhyisiin joulunaikoihin.

Ruuan lisäksi pikkujoulujen vietto on tänä vuonna muutoksessa. Missä ja miten näitä tullaan viettämään, on arvoitus. Samalla tavalla verkkokaupan osuus kasvaa. Kenties joululahjoja hankitaan jo etukäteen. Verkkokaupan kasvua ennustaa Traficomilla uusien rekisteröityjen osoitteiden kasvu.

Ruuista ykkönen on edelleen kinkku. Kinkut ovat pienempiä, ja ruokahävikkiä pyritään muutenkin välttämään. Kalkkuna tulee hyvänä kakkosena, mutta myös riistat ja poro on yhä suositumapaa. Kasvispohjaiset tuotteet tulevat hyvänä lisänä perinteisten laatikkojen ja kalaruokien lisäksi.