Kirja: Makkara – syö sitä, tee sitä

Kukapa ei olisi makkaraa syönyt


Ryynimakkaraa, rusinamakkaraa, mustaamakkaraa, hevoshalpaa ynnä muuta. Eksoottisia mausteitakin sisältäviä makkaroita löytyy maailmalla tuhti määrä.

Kari Martialan ja Helena Lylyharjun uutuuskirja makkaran ystäville sisältää lyhyen katsauksen makkaran historiaan ja tulevaisuuteen, reseptit niin kotitekoisen makkaran valmistajille kuin erilaisille annoksille sekä pari esimerkkiä valmistajista.

Iso osa valokuvatuista resepteistä on sellaisia, joita pystyy raapaisemaan oman keittiön vakiotavarasta ja mausteista. Tämä lohduttaa kovasti näppärien reseptien metsästäjää. Sieniajan ollessa käsillä pisti silmään chorizo-kantarellipasta.

Makkara saa vierelleen erilaisia kasviksia ja salaatteja. Monet mausteiset ja voimakkaammat makkarat eivät suomalaiselle rakasta sinappia kaipaa, mutta bulkkituotteille se on lähes välttämätön. MS Finnmillin miehistö on toiminut makkaroiden testiryhmänä. Raakamakkarat ovat skönäreille mieleen.

Makkarateollisuuden vaikeat vuodet ovat takana ja monet artesaanimakkarat ovat löytäneet kuluttajansa. Kirjan kartta osoittaa havainnollisesti, että valmistajia on kolmisenkymmentä eri puolilta Suomea. Ryynimakkaraa, rusinamakkaraa, mustaamakkaraa, hevoshalpaa ynnä muuta. Eksoottisia mausteitakin sisältäviä makkaroita löytyy maailmalla tuhti määrä.

Omatekoisen makkaran maustamiseen voi löytää vinkkejä seikkaperäisten ohjeiden mukaan.
Suosikeissa on ollut eroja kautta aikojen. Muutokset ovat olleet sekä tuotanto- että kuluttajalähtöisiä. Keveistä ja edullisista sisäänheittotuotteista on aikaa ja nykyään kaivataan lihaisempia ratkaisuja. Broilerin käyttö on myös vakiintunut.

Tuotekehitys menee kohti monenmakuisia ja –näköisiä makkaroita. Artesaanimakkaroiden rasvaisuus ja lihaisuus voi saada jonkun karttamaan tuotetta, mutta toisaalta pienempi määrä riittää.

Paikallisuus, uudet raaka-aineet. Ja tarina. Se pitää olla makkarallakin. Niitä on kirjassa esitetty joitakin.

Kari Martialan ja Helena Lylyharju ruokakirjoja näyttää tulevan vuosi per kirja vauhdilla. Viime vuonna tuli ulos mittava ja samalla mielenkiintoinen Suomen Gastronomian historia. Aiemmin on ilmestynyt muun muassa Lapin Makuja, Kesäruokaa paratiisista – havaijilaisia herkkuja keittiöön, Karjalainen keittiö, Parasta kalasta. Klassikkoruokia Suomesta sekä Ajatusta arkiruoasta – herkkuja rippeistä.

Kirja. Makkara! Syö sitä, tee sitä. Gummerus 190 s.