Pelipeitto Oy

Pelipeitto Oy on vuonna 1976 perustettu kustannusyhtiö.
Yhtiön lehtiä ovat Rakennussanomat, Rakentava Lounaisranta, Lounaispuusanomat ja Ikkuna kadulle.

Art Bank – erilainen galleria – Dali Paraisilla

Art Bank

Julkaistu Varsipuu-uutiset/ Rakennus-Sanomat 7/2019

Katso näköislehti osoitteesta http://www.pelipeitto.fi/

Salvador Dali, Parainen ja poikkeava todellisuus

Salvador Dalì tunnetaan erikoisista tempauksistaan ja surrealistisista töistään. Mutta kuka tiesi, että Dalìn reinkarnaatio asuu Paraisilla? Kyllä, Ted Wallinin Art Bank esittelee Dalia monenlaisella tapaa huonekalujen, taiteen ja veistosten kautta. Huumori ja ymmärrys ovat katsojasta kiinni.

Dali antaa neuvoja

– Kaikki alkoi 30 vuotta sitten 23. tammikuuta 1989 Dalìn kuolinpäivänä. Siitä lähtien hän on ohjannut tekemisiäni, kertoo Ted Wallin tai Dalìn reinkarnaatioksi esittäytyvä henkilö.

Vuonna 2014 avattu maailman suurin ja ainoa yksityisnäyttely on Wallinin mielestä kuitenkin Dalìn itsensä aikaansaama. Gallerian elämää tarkkailevat itse Salvador ja hänen puolisonsa Gala Dalì, mutta taitelijaan saa myös yhteyden puhelimella.

Esineet ovat löytäneet tiensä ensin keräilyn kautta maailmalla kulkien, mutta nykyään internet sekä suorat yhteydet galleristiin ovat tavallisempia kanavia.

Black Art on galleria, jonka kokoelmiin kuuluu keräilykappaleita, mutta myös Barcelona Designin uustuotantoa, jota myydään Dalì-säätiön luvalla. Lisäksi on henkeen sopivien taiteilijoiden luomuksia.

– Järjestämme ryhmille aterioita Dalìn hengessä hänen keitto- ja viinikirjansa mukaan. Käytössä olevat Matti Hyvärisen tekemät ruokailuvälineet viittaavat Katarina Jagellonicaan, jonka tuomana haarukka tuli Suomeen Turun Linnassa.

Dali haastaa itsensä

Dali- ruokailun henki ilmenee esimerkiksi menussa, jossa on esimerkiksi Cadillac-keitto.

– Tämä on vihanneskeitto. Salvador saapui johonkin tilaisuuteen Cadillacilla, joka oli täynnä kaalinpäitä, valaisee Wallin.

Kaikista esineistä on tarinansa. Ja niitä riittää, kun kuuntelee reinkarnaation kautta kulkevaa puhetta. Surrealismin henkisiä mielleyhtymiä. Eihän Dalikaan tehnyt töitään, vaan se taisi olla automaatti? Unimaailmasta ammentavia materialisaatioita.

Wallin nappaa vitriinistä esimerkiksi kirjan, jossa on 687 erilaista Dalì-allekirjoitusta. Kirjaa voi lukea pimeässä, kun laittaa valot päälle!

Toinen kirja on Dalin kirjoittama, jossa taiteilija haastaa itsensä. Dalì totesi olevansa maailman paras taiteilija, mutta väittää itseään vastaan, koska aina löytyy yksi, joka on eri mieltä asioista.

Gallerian patterit ovat kultaa, paitsi yksi, joka on musta. Syykin selviää. Kulta välittää lämpöä paremmin, musta taas imee lämmön takaisin järjestelmään! Kepponen onnistuu, sillä tarinat ovat uskomattomia. Ne eivät ole totta, mutta ovat kuitenkin.

Galleriasta löytyy arvokkaita keräilykappaleita ja pienempiä sarjatuotannossa olleita patsaita tai vedoksia. Dali oli aikaansa edellä ja taide voitiin monistaa.

Konkreettisesta edetään neljänteen ulottuvuuteen, jossa mestari Salvador itsekin on. Jos kierrät galleriaa etkä vieläkään usko, voit soittaa puhelimella suoraan taiteilijalle. Hän vakuuttaa puhelimessa kuulijaansa, että kaikki on totta. Tai sitten ei.

Monacon ruhtinas

Harrastus on vienyt Wallinin Monacoon, jossa ruhtinas Albertin oma Dalì-kokoelma oli näytteillä. Wallin esiteltiin pohjoismaiden parhaimpana Dalì-asiantuntijana.

– Esittelin itseni Dalin reinkarnaationa, johon Albert totesi, että jassoo. Entä näyttelymme? Onko se hyvä? Kyllä, mutta omani on parempi.

Onko tässä kenties kysymys siitä, kun Dalikin oli sitä mieltä että hän on maailman paras taiteilija?

Vaatimattomuus ja huumori näkyy sisääntuloaulan maaluksessa. Napoleonin paikalle on istutettu reinkarnaation näköinen mies. Maalauksessa on kyse Paraisista ja sen erilaisista aikavääristymistä. Jääkö kaupunki ajastaan jälkeen?

Galleria sijaitsee Kauppiaskadulla Paraisten keskustassa. Oven päällä on Stefan Lindforsin suunnittelema muurahainen. Lindforsin jalanjälki näkyy galleriassa muutenkin. Yhdessä huoneessa on muovinen astia, johon on piirretty jalanpohjien ääriviivat sekä kyljessä Lindforsin signeeraus.

– Nämä ovat kolme tärkeintä jalanpesua maailmassa Jeesuksen ja paavin jalkojenpesun lisäksi, esittelee reinkarnaatio.

Matkailun Oscar

Galleriassa käy vuosittain noin 4000 ihmistä yksittäin ja ryhmissä. Dali-ateriat ja coctail-tilaisuudet kuuluvat teemaan.

Art Bank sai vuonna 2015 Visit Turun jakaman Matkailun Oskar-palkinnon. Jokaiseen Oskar-gaalaan tehdään Wallinille uusi asiaan kuuluva pikkutakki. Dalìkin tunnettiin erikoista takeistaan ja monista mainostempauksistaan.

Galleriassa on vaihtuvia näyttelyitä ja tällä hetkellä esimerkiksi tyttären Sandra Wallinin eli Sandy Been maalauksia ja veistos. Näissäkin on viittauksia Dalìin.

Art Bank on avoinna tiistaista perjantaihin 15-18, lauantaisin 11-16 ja sunnuntaina tilauksesta.

teksti ja kuvat/Tero Elsilä

Katso näköislehti osoitteesta http://www.pelipeitto.fi/

Rakennussanomat 12/2013, Kaupunki rakentuu ihmisistä ja luovasta työstä

Pelipeitto Oy on vuonna 1976 perustettu kustannusyhtiö.
Yhtiön lehtiä ovat Rakennussanomat, Rakentava Lounaisranta, Lounaispuusanomat ja Ikkuna kadulle.
Kirjoja yritys on kustantanut yli sata.

DSC_0112