Persoonallisuus – design – mukavuus

Hatut ovat nostaneet suosiotaan viime aikoina. Hattujen valmistajan mukaan sisällä pipo päässä vanhempia kiukuttaneet nuoret naiset ja miehetkin ovat tulleet hattuikään ja kysyntä on noussut. Hattujen valmistaja Anita Jokinen kertoi, että hattujen tekijöistä on pulaa sekä Suomessa että Ruotsissa.

– Hatut ammentavat 20-luvulta. Isot lierihatut ovat meidän ilmasto-oloissa, tuulessa ja sateessa hankalia. Hattujen valtakausi väheni 1960-luvulta, mutta buumi näyttää tulevan takaisin myös Ruotsin puolelle, jonne on menekkiä. Hatun tekijöitä ja osaamista on enää vähän jäljellä.

Kun hattu tehdään päähän sopivan kokoiseksi käsityönä, on tuntumassa eroa marketin hattuihin. Asiakkaita AnJo Alleella onkin eri puolilla Eurooppaa. Jokinen pitää messuja ja markkinoita pienen käsityöyrittäjän kannalta parhaimipina kauppapaikkoina.

Turun Messukeskuksen maaliskuisilla Käsityö- ja antiikkimessuilla oli noin 140 näytteilleasettajaa ja monipuolista tietoa saatavilla keräilystä, antiikista, koruista ja käsityöstä.