Tapahtumia

Fiskars Kyläseura ry järjestää 7.-9.8.2020 Fiskarsin torilla Vintage-tori-tapahtuman. Torille kokoontuu n. 60 myyjää ja tuotevalikoima kattaa niin vintagen, antiikin, käsityöt kuin kirpputorituotteetkin. Tapahtuma on avoinna päivittäin klo 10-17.


Suomen Kädentaidot -messut järjestetään Tampereella 15.–17.11.2019 jo 24. kerran. Avajaisissa 15.11. julkistetaan Taito-Finlandia-voittaja, Vuoden Artesaani sekä Suomen Kädentaidot Uutuustuote. Messuteemoina ovat tänä vuonna käsitöiden tuottama hyvä olo ja ekologiset materiaalit. Euroopan suurin käsityöalan messutapahtuma kerää viikonlopun aikana saman katon alle noin 50 000 alan ammattilaista, harrastajaa ja kuluttajaa. Näytteilleasettajia on liki 750.


Turun Kirjamessujen ajankohtaisteema 4.-6.10.
Miten ilmastonmuutos näkyy kirjallisuudessa?

Turun Kirjamessut 4.-6.10. pureutuu muun muassa ilmastonmuutoksen kulttuurivaikutuksiin. Keskeinen kysymys kuuluu: Kun ilmasto muuttuu, muuttuuko kirjallisuus? Otsikosta keskustellaan heti avauspäivän aluksi perjantaina 4.10. klo 10.20 Tieto-lavalla. Tuolloin Turun yliopiston yleisen kirjallisuustieteen professori Markku Lehtimäki on Heikki Kettusen haastattelussa.
Perjantaina ilmastonmuutoksen heijastuksista kirjallisuuteen keskustellaan Agricola-lavalla klo 15.30, kun kirjailijat Pauliina Haasjoki, Emma Puikkonen ja Antti Salminen pohtivat runoilija Henriikka Tavin johdolla mm. utopioita, dystopioita, uhanalaisuutta ja monimuotoisuutta


Vanhan Rauman perinnekorjausmessut järjestetään neljännen kerran Vanhan Rauman Tammelassalauantaina 17.8.2019 klo 10-15

Messuilla on alan yrityksiä, työnäytöksiä ja tietoiskuja. Messuille on vapaa pääsy!

• Klo 11: Sisämaalaus, Timo Holmi (Uula Color Oy)
• Klo 12: Vanhojen pintojen säilyttäminen, Elina Wirkkala (Culturelli Oy)
• Klo 13: Hirsirungon vauriot ja niiden kunnostaminen, Lauri Leppänen (Restart Oy


Kesän puuvenetapahtumia

  • Aurajoen Wauhtiajot 15.6.2019! Nopeita kiiltäviä veneitä kaupungin keskustassa.
  • Airisto Classic regatta 18-20.7.2019

Kilpailu tuo Ruissalon telakan vierasvenesatamaan suuria purjeveneitä, jotka kisaavat Airiston saaristolaisradoilla kolmen päivän ajan. Regatta on osa Baltic Classic Masters –purjehduskisoja ja sen ohjelma on avoin myös yleisölle.

  • Kotkan meripäivät 25-28.7. Mukana uiva puuvenemessut ja 140 puuvenettä.
  • Aurajoen höyrytreffit 26.-28.7. Suomen merialueen vaikuttavimmat höyrylaivat kokoontuvat Forum Marinumilla 20 vuoden tauon jälkeen.
  • Viaporin Tuoppi, Suomenlinna 17.8.2019, järjestetään 35. kerran. Puupurjeveneiden kilpailua voi seurata muun muassa Suomenlinnasta. Veneilijälle ja valokuvaajalle upeat mahdollisuudet.
  • Puupaatei Pakkahuoneel La 17.8.2017  Rento puuvenetapahtuma Uudessakaupungissa

Kahvilapäivä Lohjalla 6.6.2019

Kahvilapäivä tapahtuma järjestään nyt jo kuudennen kerran. Lohjalta löytyy kaikkiaan lähes 30 kahvilaa, mikä on 48 000 asukkaan kaupungille paljon. Kahvilapäivä on ainutlaatuinen, sillä tiedossa ei ole vastaavaa kahvilapäivän tapahtumaa Suomesta. Kahvilapäivänä useassa Lohjan kahvilassa on erityistä ohjelmaa koko päivän ajan, kahvilapäivän herkkuja, baristat valmistamassa erikoiskahveja, musiikkia jne.

Maailmanlaajuisesti Suomen vahva kahvikulttuuri ja asema kahvinjuonnin kärkimaana on säilynyt.  Suomalaiset kuluttavat kahvia noin 160 litraa asukasta kohti, eli noin 10 kg per asukas. Kahvin kulutus on pienen notkahduksen jälkeen jälleen vakiintunut. (Lähde: Suomen kahvi- ja paahtimoyhdistys). Kahvilapäivän tavoitteena on tuoda suomalaista kahvilakulttuuria tunnetuksi ja elävöittää kotikaupungin katukuvaa houkuttelevalla kahvilatarjonnalla.

Talotapahtumia kaupungeissa

Vanhat talot ja rakentamisen ratkaisut kiinnostavat. Sastamalassa avoimien ovien ja pihojen tilaisuus pidetään kolmatta kertaa. Loviisassa on kävijöitä ollut lähes 10 000. Uudenkaupungin tapahtuma järjestetään jo kahdeksatta kertaa. Korjaus- ja muutostöistä, hoidosta ja historiasta saa oikeanlaista tietoa.

”Vanhassa Raumassa järjestetään uudentyyppinen tapahtuma eli sprinttiviestin SM. Vanhan Rauman kadut, kujat, aukiot, puistot ja maanomistajan luvalla osa yksityispihoistakin ovat kilpailumaastona.”https://ymparistonyt.fi/maailmanperinnolle-uusi-kayttajakunta-vanhassa-raumassa/

Ainakin aiemmin on Pitsiviikolla Raumalla päässyt kurkistamaan Vanhan rauman pihoille . Kokkolassa ja Naantalissa järjestetään kesäisin vanhan kaupungin promenadeja.

Järjestäjinä on kaupungit ja yhdistykset

KarisSuomen Paris 3.8

Sastamalan Wanhat Talot 19.8

Loviisan Wanhat Talot 24-25.8

Uudenkaupungin Vanhat talot 7- 8.9

Wauhtiajot Turussa

Vuotuiset Wauhtiajot Aurajoessa esitteli mahonkisia Chris Craft kaunottaria. Vesi roiskui ja moottorit ärjyivät leikkimielisessä kilpailussa. Wauhtiajot.com

—-

Kirjamessut Turussa 2017

Lukemisen tapoja ja lajeja on varmasti yhtä paljon kuin on kirjailijoitakin. Joku tykkää dekkareista, toinen historiasta ja kolmas scifistä. Elämässä pärjäämiseen ei vaikuta millään tavalla onko lukenut yhtään kirjaa. Silti niistä voi oppiakin jotain tai ainakin ne tuottavat iloa. Kirjoja tulee ulos kovaa tahtia, vaikka lukemisen väitetään hiipuvan. Voisiko ajatella että pian lukijat kirjoittavat toisilleen kirjoja? Twiittejä isommassa paketissa.

Antikvariaatteja on hävinnyt, mutta on niitä jäljelläkin. Omituisten Opusten Leea Korhonen valotti vanhan kirjan kauppaa ja kehotti laittamaan kirjat liikkeelle, sillä ei niiden arvo juuri kasva. Jos on tunnearvoa niin sitten kannattaa hyllyssä niitä pitää. Filosofiaa käsittelevät kirjat ovat korkeassa kurssissa. Uusia kirjoja myyvien hyllyt täyttyvät mindfullnessista ja vaihtoehtoisista ajatuksista. On turha etsiä Tractato Logico Philosophicusta normikaupan hyllyltä.

Kirjamessuille on koottu tämänhetken kuumimpia aiheita ja erilaisia tapahtumia on yli 700. Näytteilleasettajia 160.

Yksi messujen ohjelmarunko on seitsemän ääntä. Lasten, järjen, uudet, sukupolvien ynnä muiden äänet. Esimerkiksi Turun yliopisto lähestyy aihetta sisäisillä äänillä. Tällä tarkoitetaan, vaikkapa magneettikuvausta.

Ruokamessut on samassa yhteydessä. Siellä opetetaan muun muassa ruisleivän tekoa. A la carte toimikunta on hakenut  kirjoja, joissa ruoka ja juoma korostuvat. Kannibaalien keittokirja, Nautinnon nälkä, Myrkkykeiso ja Pallokala. Joku kahdestakymmenestä ehdokkaasta palkitaan vuoden a la carte palkinnolla

Tiedote 16.2.2017
Turun Messukeskus Oy
Lepääkö korulippaassa unohdettu aarre?

Turun Taide- ja Antiikkimessut yhdessä Turun Kädentaitomessujen kanssa on mainio sekoitus uutta ja vanhaa kädentaitoa. Yleisön suosikiksi noussut tapahtumayhteistyö on jälleen 18.-19.3. Turun Messukeskuksessa.

Muinaistekniikkaa ja käsitöitä, Turku

Elokuun viimeisenä viikonloppuna Kuralan Kylämäessä Muinaistekniikanpäivien teemana on ”Raha ja rikkaudet”. Luostarinmäen Käsityötaidonpäivillä museon verstaat puolestaan täyttyvät Kultaisen Omenan Killan mestareista ja kisälleistä.

Käsityötaidonpäivät 24.–28.8.

Muinaistekniikanpäivät 26.–28.8.

Coffee Festival
Kaapelitehtaalla 22.-24. huhtikuuta järjestettävä Helsinki Coffee Festival kertoo haluavansa nostaa Suomen kahvikulttuurin uudelle tasolle tuomalla laadukkaan kahvin kaikkien ulottuville.

Tapahtuma kerää yhteen 18 erikokoista paahtimoa, ja maisteltavana on yli 70 eri kahvia ympäri maailman. Lisäksi festivaaleilla pääsee testaamaan kahvilaitteita ja oppimaan kahvista.

Viime vuonna festivaaleille osallistui 3000 kävijää.

Kiinnostus käsityöhön kasvussa

Käsityö-innostus on yhtä monitahoista kuin keräilykin. Kummassakin voi yhdistää tekemisen ja löytämisen ilon. Keräilijät voivat fiksailla löytämiään aarteita ja käsityöläiset löytää uusia tuoteideoita. Ajan trendi on kierrätys ja Turussa nähtiinkin lukuisa joukko erilaisia kierrätykseen perustuvia ideoita. Periaatteessa mikä tahansa käy, kunhan käyttää mielikuvitusta ja osaamista. Syntyy tuotteita käyttöön tai näyttöön.

Messutuottaja Sari Kallio vetää Kädentaitomessuja nyt ensimmäistä vuottaan Mediapron uutena omistajayrittäjänä.
Kallion mukaan kotimaisen käsityön arvostus nousee eikä osoita laantumisen merkkejä. Blogit ja facebook-ryhmät viestittävät kasvavasta innostuksesta. Netin sijaan messuilla on mukava päästä hypistelemään tuotteita ja tapaamaan tekijöitä.

Taloustilanne on karsinut alalta yrittäjiä, mutta uusia on tullut mukaan. Vanha työpaikka on saattanut kadota ja mahdollisuus elämänmuutokseen tai unelmien toteuttamiseen on tullut tilalle. Nuoret kouluttautuvat jollekin alalle, mutta työpaikkaa ei löydykään. Kädentaitojen harrastuksesta on tullut uusi elämäntapa ja toimivasta ideasta kiinnostava tuote ja uusi työ.

Lelut ja keräily

Tänä vuonna messuilla oli lelukeräilyllä oma alueensa. Keräilykipinän voi saada mistä vain: tulitikkuaskeista, vanhoista osakekirjoista, mignon munien leluista, kahvipaketeista. Oikeastaan mielikuvitus on rajana. Turun Seudun Numismaatikkojen varapuheenjohtajan kiinnostus rahoihin lähti poikien rahanheittopelistä.

Leluilla ja keräilyesineille voi tulla hintaakin. Esimerkiksi Märklin leluihin erikoistunut keräilijä xxx kertoi, että pienoissukellusvene viime vuosisadan alkupuolelta on arvoltaan 500 €. Jos vanha lelu olisi paketissaan ja vain vähän käytetty, voisi arvo nousta jopa 3000 euroon. Märklin-keräilijöillä on oma klubinsakin jonka yhteydessä toimii verkkokauppa.
Turun käsityö & taide- ja antiikkimessut Messukeskuksessa ovat menneet jo monta vuotta sabluunalla kotimainen korkeatasoinen käsityö, keräilykulttuuri ja antiikki sekä taide. Seuraavat Mediapron järjestämät Käsityömessut ovat Jyväskylässä huhtikuussa.

Rakenna ja Sisusta messut Turku 2016

Rakentamisen elpymistä on viimeaikoina uutisoitu. Pientalojen rakentamisessa näkyy talojen koon pienentyminen selvästi. Alle 130 neliön talojen osuus on selvästi noussut, kun taas 175-200 neliöisten laskenut. Isoimmat ovat säilyttäneet asemansa.

Remonttipuolella suosituimpia kohteita ovat pintamateriaalien uusiminen, märkätilat ja sauna, vesijohto- ja viemäriremontit, lämmöneristys, keittiö- ja kattoremontit, lämmitysjärjestelmät ja julkisivut, ikkunat, kosteusvaurioiden korjaaminen, sähköjärjestelmät ja tulisijaremontit. Painopiste on pysynyt alle 25 000 eurossa. Tiedot perustuvat Pientalorakentamisen Kehittämiskeskuksen tietoihin.

Hajahuomioita messuilta

Jaakko Vaahtera ja Vivi Sundquist.

Jaakko Vaahtera ja Vivi Sundquist.

Woode Oy:n Jaakko Vahtera kertoi olevansa ensimmäisillä messuillaan. Lauantaina tuntemukset olivat hyviä. Kävijöitä oli runsaasti ja tarjouspyyntöjä portaikoista, kalusteista ynnä muusta oli tehty toistakymmentä. Esimerkiksi keittiöt suunnitteluineen Vahtera lupaa tehdä kilpailukykyiseen hintaan. 3d suunnittelulla tuote on nähtävissä ennen konkretisointia. Edessä oleva puupöytäryhmä on tehty saarnista. Tukeva pöytä vaikka loppuelämäksi.

KailaPanu Kaila puhui tällä kertaa saunomiskokemuksistaan. Hän muistutti muun muassa, että savusaunan lämmityksessä pitää olla avoin luukku, ovi tai ikkuna lämmityksen ajan jottei palokaasuja pääsisi muodostumaan sisätiloihin. Alvar Aallon savusaunan puuluukku toimi esimerkkinä.

Kailan pääviesti tänä vuonna oli märkätilojen suunnittelu. Miksi suihkuvesi johdetaan aina lattialle, vaikka tiedetään, että lopulta vesi läpäisee kaakelipinnan saumoistaan kostuttaen betonilaatan? Hyvä asia olisi tuoda suihkutiloihin vähintään suihkuallas tai suihkukaappi, josta vesi johdetaan suoraan viemäriin. Kunnollinen tuuletus pitäisi olla avattavine ikkunoineen. Saunomisen jälkeen nopea kuivatus kuuluu asiaan.

3dTurkuJo pitkään on povattu 3d tulostimien mullistavaa vaikutusta pientuotantoon. 3dTurku ja Aki Riski esitteli 3d tulostimella luotuja pienoismalleja. Erikoisosat, joita ei kenties löydy joka kaupasta, pystytään tulostamaan helposti. Rakennusten pienoismallit tai pienoispatsaat henkilöstä voidaan tehdä 3d skannauksen avulla. Elementeistä koostettuna saadaan isompia kokonaisuuksia. Yritys tarjoaa alan opetusta.

Vuosi 2015

Lukemisen taito – raskaasta kepeään

Noin kuukauden päästä (syksy 2015) on jälleen vuotuiset kirjamessut Turussa. Tänä vuonna yhtenä kirjakaupunkina on Kustavi. Kustavi tunnetaan Volter Kilvestä ja hänen järkälemäisestä romaanistaan Alastalon Salissa. Teosta pidetään raskaana ja vaikeanakin luettavana.

Nuorten lukuharrastuksesta ollaan huolissaan. Medialle esiintynyt lukiolaispoika vastasi omalla ajatuksellaan kysymykseen, mitä nuoret miehet lukevat. Hänen vastauksensa oli selvä. Ei mitään, sillä luokkakavereista vain muutama hänen tietojensa mukaan harrastaa lukemista.

Mutta lukijoitakin vielä siis löytyy. Lukiolainen kertoi kahlanneensa läpi aikuisiakin haastavan Kilven teoksen ensin vedonlyönnin seurauksena ja nyt toista kertaa huvikseen. Lukukokemus oli hänen sanojensa mukaan mukava scifin, fantasian, rikoksen ja jännityksen ohella.

Onko lukeminen itsestäänselvyys vai taitoa, kuten vaikkapa keihäänheitto tai ruuanlaitto? Kieli on tietysti väline oppimiseen ja kommunikaatioon eli voidaanko edes ajatella, että lukutaidolla olisi itseisarvoa. Vai onko kirjailijaksi tulo lukutaidon korkein päämäärä? Sama pätee tietysti jääkiekkoon. Sekin on vain viihdettä.

Millä laitteella tai ohjelmalla viestit

Älyvälineet mahdollistavat erilaisia kanavia. Instagram, facebookryhmät tai whatsapp ovat lisänneet mahdollisuuksia.Kanavien määrä ei ole pelkästään etu. Eräs tuttavani kertoi, että hän saa yhteen lapseensa yhteyden skypen kautta, toiseen WhatsApiin avulla ja kolmanteen osittain vielä normaalisti keskustelemalla. Vaimo on puhelimen ja sähköpostin päässä. Toisessa perheessä ovat lapset lähteneet juuri pois kotoaan. Yhteyttä pidetään WhatsAppin avulla. Kolmannessa perheessä ei kontaktia enää saa millään.

Oletetaanko facebookin päivityksissä keveyttä tai twiittien kautta vielä nopeampaa keveyttä, pikemmin kuin varsinaista kommunikaatiota? Mitä tyhjänpäiväisempi on viesti, sitä enemmän se saa tykkäyksiä. Eli jos otat selfien, niin muista myös paljas pinta. Olisiko se tässä tapauksessa alaston salissa?

Kirjamessut 2-4.10. Kävijöille jaossa Volter Kilven Alastalon salissa

Käsityökorttelin kevät ja kesä

Käsityökortteli -sivusto on noin 270 Suomen käsityöyrittäjät yrityksen sivusto, josta löytää käsityöyritykset ja -tuotteet sekä kaupat ja avoimet työhuoneet.

Kevään ensimmäinen Käsityökortteli järjestetään Jyväskylässä, joka on jo kolmas kerta Jyväskylässä. Paikkana on käsityötapahtumalle erinomaisesti sopiva Toivolan Vanha Piha.

Käsityökorttelin myyntitapahtumia järjestetään kevään ja kesän aikana eri paikkakunnilla, mm. Helsingin Kampissa, Oulun kauppatorilla, Seinäjoella kävelykadulla, Tampereella Keskustorilla Rakas Tampere kaupunkifestivaalin aikaan, Vantaalla Tikkurila torilla Vantaan Kaupunkifestivaaleilla, Savonlinnassa keskustan puistossa Pyhän Olavin päivänä, Kuopion torilla Kuopio Taitaa ja Luo aikaan sekä Haapavedellä Haapavesi Folk Music festivaaleilla.

Mediatiedote 9.6.2015 Oulun Käsityökortteli oli menestys

Oulun ensimmäinen Käsityökortteli järjestettiin 5.-6.6.2015 Oulun kauppatorilla. Tapahtuma sai erinomaisen vastaanoton niin asiakkailta kuin medialta, mm. Kaleva ja Forum24 kirjoitti Käsityökorttelista laajasti. Oulun Käsityökortteliin osallistui kolmisenkymmentä käsityöyrittäjää eri puolilta Suomea. Hyväntuulinen ja iloinen tapahtuma jopa rikkoi muutaman yrityksen myyntiennätyksiä. Niin myyjät kuin asiakkaatkin olivat sitä mieltä, että ensi vuonna uudestaan.

Käsityökortteli -myyntitapahtumat järjestetään käsityöyrittäjien talkoilla. Näin saadaan paikkahinnat pidettyä mahdollisimman pienenä ja tapahtuma käsityöyrittäjien näköisenä. Oulun järjestelytiimiin kuului 4 käsityöyrittäjää ja heidän ahkeran työn tuloksena syntyi tämän kevään menestynein Käsityökortteli.

Kevät/kesä 2015 Käsityökorttelit jatkuvat tulevana viikonloppuna, jolloin käsityöyrittäjät valloittavat Kuopion, juhannuksen jälkeen Haapavesi, heinäkuussa Savonlinna ja elokuussa Helsinki, Fiskars ja Loviisa sekä koko kuukauden 30 käsityöyrityksen kauppa Helsingissä.

Turku Design Festival 6.-12.5.2015

Tämän vuoden teemana festareilla on ”Yhdessä tekeminen”.

Arctic Design Week järjestettiin Rovaniemellä seitsemännen kerran 16.–22.2.2015

Teemalla Transparency – Läpinäkyvvyys vietettävän tapahtumaviikon tuottamisesta vastaa kolme luovaa rovaniemeläisyritystä. Tavoitteena on tehdä muotoilu läpinäkyväksi. Kuvata miten muotoilua tehdään yrityksissä tai miten muotoilun avulla lisätään yrityksen arvoa.

GetAttachment3GetAttachment

Tapahtumakeskus luodaan Arktikumin ja Tiedekeskus Pilkkeen alueelle, mutta muotoilutapahtumat näkyvät muuallakin kaupungin katukuvassa.

Arctic Design Weekin järjestää Rovaniemen kaupunki ja Rovaniemen Kehitys Oy yhteistyössä Lapin yliopis-ton taiteiden tiedekunnan, Metsähallitus/Tiedekeskus Pilkkeen, Arktikumin sekä monien muiden yhteistyö- ja yrityskumppaneiden kanssa.
Arctic Design Weekin ohjelmasta, sisällöistä ja strategisesta suunnittelusta vastaavan tuottajatiimin muodostavat Jan Leutola ja Maxim Narbrough Treeform Oy:stä, Julius Oförsagd sekä Päivi Tahkokallio Tahkokallio Design+ Oy:stä.

Taitaja2015 Turussa 5.-7.5.2015

Taitaja2015 pidetään 5.-7.5.2015 Turun Messu- ja Kongressikeskuksessa sekä HK Areenalla. Taitajan ytimenä on nuorten alle 20-vuotiaiden ja kilpailuvuonna 20 vuotta täyttävien ammattitaidon SM-kilpailu. Ammattitaidon SM-kilpailussa lajeja on 45.

Tampereen Jalokivimessuille odotetaan 3000 kävijää

Jalokivimessuilla on näytteillä ja myynnissä jalo- ja korukiviä, kivikoruja, kivityökaluja ja muita kivialan tuotteita niin alan harrastajille kuin ”kadunihmisillekin”. Tarjolla on luentoja kivien ja korujen maailmasta. Messujen yhteydessä järjestetään myös ensimmäiset Kivikerhojen talvipäivät. Yli 20 vuoden kokemus Jalokivimessujen järjestämisestä. Messuaika 24.–25.1.2015 klo 10–17, Tampereen yliopisto

Jokainen messuvieras sai Puhekiven

Kävijoitä messuilla oli alun toistatuhatta, joista 51% oli erittäin tyytyväisiä messujen antiin ja 32 % oli tyytyväisiä messujen antiin. Rantatunnelikoru- ja Rantatunnelikivi –äänestyksiin osallistuneita oli lähes 400.

Rakenna & Sisusta ja Perinnekoti 6.2. – 8.2.2015

Turun Messukeskuksen Rakenna & Sisusta on jokavuotinen megaluokan tapahtuma. Messuille osallistuu yli 300 näytteilleasettajaa. Hallit ovat täynnä rakentamiseen liittyviä tuotteita ja palveluita. Ohjelmassa on mm. sisustussuunnittelija Milla Alftan ja talotohtori Panu Kaila pitää korjausklinikkaa perinnerakentamisesta messujen ajan, työnäytöksiä. Perinnekoti on perinnerakentamisen ja –korjauksen tapahtuma, joka järjestetään nyt ensi kertaa Rakenna & Sisusta-messutapahtuman yhteydessä.

PanuKaila

Arkkitehti Panu Kaila kertoi taattuun tyyliinsä vanhojen rakennusten merkityksestä ja perinteiden säilyttämisestä. Kailan ansioksi on luettava se, että hän osaa kertoa kiihkottomasti faktoihin tukeutuen maanläheisiä rahaa säästäviä korjaustapoja. Monet kikat ovat yksinkertaisia ja hyviksi havaittuja: liimapaperi kylmäsillan suluksi , pitävä katto, sadevesijärjestelmä kuntoon tai maa-aineksen poisto kivijalan vierestä. Liimapaperin voi tehdä suikaleista helposti itse ellei kaupasta löydy. Maalien valinta on mietittävä tarkkaan. Perinnemaaleja ei kannata kaihtaa. Kaila on kirjoittanut aiheesta kirjoja ja pitää vastauspalstoja lehtien sivuilla.