Tekstiilijätteestä suurin osa kaatopaikalle


Suomessa kulutetaan vuodessa noin 70 000 tonnia erilaisia vaatteita ja tekstiilejä. Uudelleenkäyttöön ohjautuu kulutuksesta noin 30 % ja kierrätykseen noin 14%. Jätteen määrä ja osuus yhdyskuntajätteistä ovat olleet jatkuvasti kasvussa. Suurin osa sijoitetaan kaatopaikoille.

Helsingin yliopiston kuluttajantutkimuslaitos teki tutkimuksen vaatteiden kierrätyksestä, josta ilmeni muun muassa että noin tuhannesta vastaajasta noin 900 oli kiinnostunut kierrätyksestä.

Käyttökelpoiset tekstiilit kiersivät hyvin sukulaisten, tuttavien tai kirpputorien avulla. Esimerkiksi ulkovaatteet hylättiin 7,5 vuoden käytön jälkeen, mutta toisaalta rikkinäisiä tekstiilejä käytettiin vielä esimerkiksi siivouksen apuvälinenä.

Orgaanisen jätteen kaatopaikkasijoituskielto saattaa tulla voimaan vuonna 2016, jolloin on kehitettävä muita vaihtoehtoja. Osa voidaan hyödyntää materiaalina tai energian tuotannossa. Huonolaatuisten ja lyhytikäisten vaatteiden uudelleenkäyttöpotentiaali voi olla heikko.
Kuluttajat haluaisivat kierrätykseen tehokkuutta keräyspisteiden avulla. Toisaalta kierrätysmateriaalin käytöstä uusiotuotteina on esimerkkejä sekä tehdas- että käsityötuotannossa.

Suomessa on joitakin tuottajia, joilla on laitteet erilaisten huopamateriaalien tekemiseen. Huopaa käytetään muun muassa altakastelumatoissa, huonekaluteollisuudessa, eristyshuopana tai suojamattoina. Varsinaista lankaa lumpusta ei ole tehty enää pariinkymmeneen vuoteen.

Lähteet: Syke.fi (Texjäte), https://helda.helsinki.fi/handle/10138/153031,Pirtin Kehräämö