Linnan juhlat


Perinteisesti naisten asut ovat Linnan juhlien puheenaiheena niin suunnittelun osalta kuin joskus materiaalivalintojen vuoksi. Tai sitten muista syistä.

Taitajasanomia ei kutsuttu juhliin, vaikka toimittajamme olisi hyvin pehmeänä ja joustavana soveltunut joukkoon. Toimitus tyytyi toissijaisiin välineisiin ja jälkipuinteihin.

Kestävä kuluttaminen, kierrätys ja luonto olivat monen makuun. Materiaaleina oli kerättyjä muovipulloja tai erilaisia kierrätyskuituja. Puvuilla otettiin kantaa, mutta niissä voi olla uudistuksen siemeniä.

Sellusta Finland Oy:n yrittäjäpariskuntaa Janne ja Niina Porasta puki sellutekstiileistä tehdyt vaatteet ja asusteet. Puupohjaisia olivat frakkiliivi, solmuke ja taskuliina sekä iltalaukku ja koristeruusut.
Spinnovan teknologian avulla lanka kehrätään suoraan puukuidusta ilman kemiallista käsittelyä. Spinnovaa rahoittaa muun muassa VTT Ventures.

Ketut, pokemonit ja pellet

kettuYrityksen pitää suunnata sisältöä erilaisille ostajaryhmille. Parhaimmillaan yritys ottaa käyttöön kaikki tarinankerronnan kanavat: printti käsittäen laajasti flyereista kirjoihin, digitaaliset kanavat, mobiili ja media unohtamatta puhuttua ja painettua sanaa tai savumerkkejä.Lue lisää

Venexpo Turussa

trialVenealan myynti on pitkään ollut vähenemään päin, mutta myönteisiä merkkejä on jo ainakin naapurimaissa. Astrum Vene Oy:n toimitusjohtaja Henri Jokinen pitää Turun messujen ajankohtaa osuvana, koska keväällä tilaava voi olla jo myöhässä, jos kesäksi aikoo veneen saada. Jokisen mukaan Veneala pärjää näillä tilauksilla, mutta alaspäinkään ei voi enää paljon tulla. Messuilla on esillä paljon uutuuksia ja erityisesti Suomessa valmistettuja veneitä.

Venexpossa puu- ja perinneveneillä on oma osastonsa. Yksi nähtävyys on TT Puuvenepalvelun kunnostama 5.5M luokan (vv.1951) Trial, joka on lajinsa neljäs Suomessa rakennettu. Puuvenemestari Tero Toivosen löytö on saamassa kodin, kun kilpapurjehtija Ville Harkke tulee veneen varustajaksi. Vene lasketaan vesille ensi kesänä. Entisöinti on kulttuuriteko ja sai museovirastolta entistämisavustusta.

sikari

Mahogany Yachting Societyn osastolla on esillä Turun Veneveistämöllä vuonna 1929 rakennettu Sikari, joka on vanhin pintapotkuritekniikkaa hyödyntävä vene. Saavutettu nopeus Fordin V8 moottorilla on 60 solmua.

Vieraskasvilajit puutarhassa

Jättipalsami leviää helposti vesien varrella.

Jättipalsami leviää helpsti vesien varrella.

Haitalliset vieraskasvilajit saapuvat uusille asuinalueilleen useimmiten koristekasveina puutarhoihin ja viheralueille. Tavallisesta puutarhakasvistakin voi tulla haitallinen, jos se päästetään leviämään istutusalueeltaan luontoon. Viheralan yrittäjä Miia Korhonen kertoo blogissaan miten kaikki voivat vähentää haittakasvien leviämistä.Lue lisää

Kirjallisuus, ruoka ja viini

Samuilo Angelov

Samuil Angelov

Ruoka- ja viinimessuja on järjestetty Turun kirjamessujen yhteydessä jo 12 vuotta. Konsepti on hyväksi havaittu. Kirjallisuus kytketään tänä vuonna ruokaan muun muassa siten, että toimittaja Markku Haapion ideoimana palkitaan yksi kirjailija, joka tuo merkittävästi ruokaa esiin kirjassaan. Kirjan ”a la carte-palkinnon” päättää raati. Kirja voi olla kaunokirjallisuuden mikä tahansa laji: romaani, novelli-, runo-, pakina- tai aforismikokoelma tai näytelmä ja se voi olla yhtä hyvin sekä aikuisten, nuorten tai lastenkirja.

Esimerkiksi: ”Makkaroissa oli punaisia ja valkeita pippureita, jotka odottivat pehmeässä täytteessä valmiina purskahtamaan täyteen leimuun ensi puraisulla, eikä lihakauppias Gianni ollut nuukaillut valkosipulinkaan kanssa.” (Donna Leon, Ylimpiä ystäviä)

Prosecco näyttelee isoa osaa Donna Leonin komisario Brunettin ruokapöydässä. Sommelier ja viiniasiantuntija Samuil Angelov:n mukaan yksi viinien nouseva suosikki onkin Prosecco, helpon lähestyttävyyden vuoksi.

– Vaikka viini saisi kuinka monta tähteä on tärkein viinin asiantuntija kuluttaja itse. Viini on hyvää kun se suussa sille maistuu, sanoo Angelov. Ravintoloissakin juodaan vähemmän, mutta laadukkaampia juomia eli ollaan päästy pullon hiplauksesta ruokaan ja viiniin. Viini kruunaakin hyvän ruuan.

Messujen viinikokonaisuudessa on 14 viiniyrittäjää. Paitsi viiniin voi messuilla tutustua myös oluisiin.

Antti Vahtera

Antti Vahtera

Tänä vuonna ruoka- ja viinimessuilla on ohjelmassa osallistujien opetuskeittiö. Ruuanlaittoa kuten pihvinpaistoa, kalan fileerausta ja sushin valmistusta voi opiskella ruokakauppojen avustuksella opetuskeittiöissä. Kympin maksavaa opastusta voi yleisö seurata vierestä.

Messujen ohjelmasta löytyy laaja otos ruokaan liittyvää ohjelmaa. Tutustutaan yhtä lailla lähiruokaan kuin keskiajan makuihin tai teollisemmin tuotettuun tarjontaan. Hommaa maustavat useat huippukokit.