Puupintojen käsittely

Tiedote. Julkaistu: 29.09.2016 klo 10:14
Osmo Color

Yhdeksän vinkkiä tee-se-itse-nikkareille puupintojen käsittelyyn
Yleisimmät virheet ovat huolimaton pohjatyö ja liian paksu levitys

puupintoja

Massiivipuista huonekalua voi kunnostaa lähes loputtomasti, jos sitä on säilytetty oikein. Kuluneenkin kalusteen tai puulattian saa elvytettyä oikealla pintakäsittelyllä uuteen uskoon. Monia kuitenkin arveluttaa ryhtyä kunnostuspuuhiin ilman aiempaa kokemusta. Puun pintakäsittelyaineita valmistava Osmo Color keräsi hyödyllisiä vinkkejä, joilla tee-se-itse-nikkarit ja omatoimiset remontoijat pääsevät alkuun. Vinkit antoi maalarin koulutuksen saanut Sirpa Pitkänen.

osmocolor
1. Miten puulaji ja puun kunto vaikuttavat lopputulokseen?
Puulaji määrää puun sävyn, joka on huomioitava erityisesti värittömissä ja kuultavissa käsittelyissä. Puun sävy, ikä ja kunto vaikuttavat aineen menekkiin ja siihen, miltä lopputulos tulee näyttämään. Hyvällä pintakäsittelyllä ei voi kokonaan paikata puun heikkoa kuntoa tai tarkoitukseen sopimattoman puun valintaa. Esimerkiksi pehmeään havupuulattiaan jää korkokengästä painauma, vaikka pintakäsittely sen kestäisi. Puulajin ominaisuudet vaikuttavat oikean pintakäsittelyaineen valintaan: öljy ei imeydy tiheäsyiseen trooppiseen puuhun yhtä hyvin kuin lauhkealla vyöhykkeellä kasvaneeseen puuhun.

2. Mitä pitäisi ottaa huomioon, ennen kuin aloittaa puupinnan käsittelyn?
Tärkeintä on miettiä käyttötarkoitusta. Mitä pinnan tulee kestää sisällä tai ulkona: rasitusta, kosteutta, aurinkoa, lapsia? Jos mahdollista, valitse puulaji sen mukaan. Mikäli puu on jo olemassa, mukauta toiveesi sen ominaisuuksiin. Jos et tiedä miten puuta on aiemmin käsitelty, turvallisinta on aloittaa poistamalla vanhat käsittelyt hiomalla.

3. Miten puupinta hiotaan oikein ja mistä tietää, että on hionut tarpeeksi?
Puuta hiotaan aina puunsyiden suuntaisesti. Hionnan tulee olla kauttaaltaan tasaista, eikä pintaan saa jäädä pysäytysjälkiä. Jos haluat selvittää, onko vanhat pinnoitteet saatu pois, puulle voi tipauttaa pienen pisaran vettä huomaamattomaan paikkaan. Jos se imeytyy heti, vanhat käsittelyt ovat lähteneet. Puuta ei kastella enempää, eikä hiontapölyn poistoon käytetä vettä. Jos puuta pintakäsitellään kosteana, lopputuloksesta tulee epätasainen. Hiontapölyn puhdistukseen käytetään harjaa tai rakennusimuria. Hiontapöly voi hajoittaa tavallisen koti-imurin. Massiivipuuta ei voi herkästi hioa puhki, mutta viilun ja parketin hionnassa kannattaa tarkistaa, paljonko niissä on hiontavaraa. Jos hionta arveluttaa, kannattaa käyttää apuna ammattilaista.
varityskirja
4. Mitä muita puun pintakäsittelyaineita on olemassa kuin maalit?
On lukuisia pintakäsittelyaineita, joilla puuta voi suojata ja sävyttää sisätiloissa, kuten Öljyvaha, Puuvaha, TopOil ja Öljypetsi. Nämä kaikki säilyttävät puun luonnollisen tunnun ja jättävät syykuviot näkyviin. Koostumuksesta riippuen tuotteilla on erilaisia ominaisuuksia, jotka vaikuttavat kulutuskestävyyteen, kiiltoasteeseen, levitettävyyteen, imeytyvyyteen ja kuivumiseen. Värillisiin tuotteisiin lisätään pigmenttejä, jotka sävyttävät puun. Öljypohjaisissa aineissa pigmentit antavat myös suojaa auringon kellastavaa vaikutusta vastaan. Värittömät tai hennon valkoiset pintakäsittelyt säilyttävät puun luonnollisen ilmeen, mutta tarjoavat vain vähäistä suojaa auringon UV-säteitä vastaan. Tähän tarkoitukseen Osmo Colorilta löytyy vesiohenteinen Uviwax-suojavaha, jonka valonkesto on erinomainen.

5. Mitä eroa näillä tuotteilla on, miten valitsen oikean aineen?
Käyttökohde määrää pintakäsittelyaineen valinnan. Öljyvahan ja Puuvahan erona on, että Puuvahassa on enemmän vahoja. Siksi sillä käsiteltyä, pehmeämpää pintaa on helpompi halutessaan kiillottaa. Puuvaha sopii parhaiten seinien, kattojen ja kalusteiden käsittelyyn. Kovaan kulutukseen tuleviin pintoihin kuten lattioihin kannattaa valita öljypitoisempi Öljyvaha. Keittiön ja kylpyhuoneen työtasojen huoltamiseen sopii parhaiten TopOil. Näiden tuotteiden suojaava vaikutus perustuu luonnon kasviöljyihin ja vahoihin. Öljypetsi puolestaan sävyttää puuta, mutta ei yksin anna riittävää suojaa kulutusta vastaan. Helposti levittyvä Öljypetsi sopii varsinkin lattioiden sävytykseen. Lopuksi pintaan levitetään suojaava Öljyvaha.

6. Miten työvälineen valinta vaikuttaa lopputulokseen?
Oikein valittu, hyvälaatuinen työväline vaikuttaa työn jälkeen ja sen mukavuuteen. Öljypohjaiset pintakäsittelyaineet levitetään ohuelti, jotta ne kuivuvat ja kovettuvat kunnolla. Helpoiten työ sujuu siveltimellä tai telalla. Lyhytnukkainen mikrokuitutela on rakenteensa puolesta paras valinta. Sillä aine leviää tasaisesti ja pinnasta tulee tarpeeksi ohut. Vaahtomuovi- ja mohair-telat eivät sovi öljypohjaisille aineille. Väärän työvälineen valinta voi johtaa liian paksuun levitykseen, jolloin aineen kuivuminen hidastuu ja pinnan kulutuskesto heikkenee. Siveltimen laatuun kannattaa satsata, sillä huonosta siveltimestä pintaan irtoaa karvoja ja jäljestä tulee epätasaista. Liina sopii pieniin kohteisiin ja efektien lisäämiseen, jos esimerkiksi puun syitä halutaan korostaa hiertämällä.

7. Mitkä ovat yleisimmät puun pintakäsittelyssä tapahtuvat virheet?
Yleisimmät virheet ovat riittämätön pohjatyö ja aineen liian paksu levitys. Myös väärät mielikuvat lopputuloksesta aiheuttavat ongelmia. Esimerkiksi lähes peittävillä Puuvahoilla ei voi tehdä maalatun oloista pintaa, sillä jälki jää aina hieman läpikuultavaksi. Vanhasta tai tummasta puusta ei myöskään saa kuultovalkoista, ellei pintaa hiota ensin vaaleaksi. Vaihtoehtoisesti pinnan voi käsitellä peittävällä Inne-sisustusvahalla. Puupintojen ylläpitoon ei usein kiinnitetä riittävästi huomiota, vaan niitä saatetaan puhdistaa väärin. Sopimattomat puhdistusaineet kuluttavat ja rikkovat puupintaa, ja pahimmillaan estävät uudelleenkäsittelyn ilman hiontaa. Kannattaa katsoa pintakäsittelyn käyttöohjeista ohjeet myös ylläpitoon. Puupinnat pysyvät hyvinä, kun niitä hoidetaan oikein ja huoltoöljyäminen tai muu käsittely tehdään uudelleen riittävän ajoissa.

8. Miten käsittelyssä tapahtuvia virheitä voi korjata tai välttää?
Jos väri näyttää hieman epätasaiselta, pienien sävyerojen tasaamiseen riittää usein toinen levityskerta. Samalla värisävy voimistuu. Ensimmäisen kerroksen annetaan kuivua hyvin ennen toista levitystä. Öljypohjaiset pintakäsittelyaineet eivät kuitenkaan kuivu saman tien, joten pinnan työstämiseen on hyvin aikaa. Eteenpäin siirrytään vasta, kun pinta näyttää tasaiselta. Jos käsittely korostaa hiontavirheitä, kannattaa lopettaa ja tehdä pohjatyöt paremmin. Erittäin tärkeää on, että puupinta on käsiteltäessä kuiva, puhdas ja tasaisesti hiottu. Jos pintakäsittelyn levittää kostealle tai likaiselle puulle, se alkaa hilseillä. Huonosti tehdystä pohjatyöstä johtuviin virheisiin ja levitysvirheisiin auttaa vain hionta.

9. Jos käsittelen puukalusteita, mitkä kaikki pinnat kannattaa käsitellä?
Pöytälevyn ja työtason alapuoli on aina hyvä käsitellä, sillä se ehkäisee puulevyn muodonmuutoksia. Kerran kupertunut levy ei palaudu koskaan ennalleen. Laatikoiden tai kaappien sisäpuolet kannattaa jättää käsittelemättä, jos se ei ole välttämätöntä. Mikäli käsittely tehdään, sisäpinnat käsitellään vain kertaalleen ja niiden annetaan kuivua aukinaisina useiden päivien ajan, jotta aineen haju ei jää kaappeihin tai laatikoihin. Sisäkulmat kannattaa kuivata liinalla, jotta niihin ei jää ylimääräisiä jäämiä. Ulkokalusteille suosittelemme pääsääntöisesti aina kaikkien puukappaleiden ympärikäsittelyä. Näin puun eläminen lämpötilan ja kosteuden vaikutuksesta vähenee.

Kuvat:Heini Kantala, Rianno