Tarinat


Yläneen Säpinät johdatteli museoon jossa oli paikallisten käsityöläisten monipuolisia tuotteita.

Turun keskiaikaiset markkinat

——
Venexpossa (2017) on tänä vuonna esillä yli 70 venettä, joista 24 uutta venettä. Yksi kiinnostava uutuus on päiväpurjehdukseen suunniteltu Niklot Daycruiser, joka on Gustav Lindqvistin käsialaa.

”Perinteiset veneet ovat hienoja, isoja ja kalliita. Tällä pystytään madaltamaan kynnystä purjehdukseen.”

Hintakin pyritään pitämään kurissa.

Vene on saaristoveneen ja jollakulttuurin yhdistelmä. Hyviä puolia on 80 kiloinen taittoköli, joka estää venettä kaatumasta, mutta toisaalta kivelle ajettaessa isku pehmenee. Taittokölin ansiosta veneellä voi ajaa rantaan. Kevyttä (300 kg) venettä on helppo kuljettaa trailerilla sinne missä tuuli ja säät ovat sopivia. Nelihenkinen perhe tai kolme aikuista vetävä malli on suunniteltu myös yksinpurjehdukseen.

Näytteillä oleva prototyyppi on puuta, joka on päällystetty lasikuidulla, mutta mahdolliseen tuotantoon yltäessään runko tulisi lasikuidusta ja muut osat puusta.

Mahogany Yacht Society


Mahogany Yachting Societyn veneosasto on kiehtova. Teemana on turkulaiset veneet. Pikavene Ann-Mari on vuonna 1946 Åbo Båtvarfilla tehty vene, jonka nykyistä omistajaa voi messuilla haastatella.

Ann Mari

Forum Marinumin tiloissa entisöitävän Boniton takana oleva Jani Vahto on saanut kerättyä sponsori- ja museon entisöintirahaa projektiin. ”Tämä on vaatinut sisua, ja uskoa asiaan.” Lue lisää

Kesäkuussa pidettiin Aurajoessa perinneveneiden Wauhtiajot ja tarkoitus on ensi vuonna jatkaa perinnettä.

—–

Suomen kesä tapahtumia täynnä

Maakuntia kierrellessä ei voi olla huomaamatta maantievarsilla selvästi lisääntyneitä kesäkirppis kylttejä. Ennen vanhaan tätä kutsuttiin paikkojen siivoamiseksi, nyt KonMariksi. Sama ilmiö on pop-up kahviloissa tai kuten ennen vanhaan taidettiin sanoa kesäkahviloissa. Ne tuovat piristystä tietenkin ja sopivat hyvin maataloustuotteiden myynnin oheen. Hyviä löytöjä, uusia makuja.

Kesän markkina- ja festivaalianti on tietenkin omaa luokkaansa. Niissä lyödään jatkuvasti kävijäennätyksiä. Kesämökkiläiset hakeutuvat ensin luonnonhelmaan hiljaisuuteen, mutta jo pian kaivataan keskelle ihmisiä ja tapahtumia. Linnunlaulu vaihtuu mielellään musiikkin tai haetaan markkinoilta puuttuvia vermeitä Taitajasanomat kierteli kesällä siellä ja täällä.

MATSRääkkylän kihaus folk-festivaaleilla on kyläjuhlan tuntua, mutta esiintyjät ovat varsin monelta kolkalta. Tässä Joensuulainen MATS soittaa Django Reinhardt-tyyppistä musaa 16 kielellä.

SK-metalliPorilainen SK-metalli on valmistanut laadukkaita ja monipuolisia kesäkeittiöitä vuodesta 1990. Osat valmistuvat suomalaisissa yrityksissä. Messut ja markkinat ovat tärkein myyntikanava yritykselle, koska ihmiset haluavat nähdä, tuntea ja kokeilla. Jarmo Tikkasen ja Seija Varis-Tikkasen vakuutti kotimaisuus, innovatiivisuus, Markku Suomisen hyvä esittely ja tuote jolla on tarina.

MantekniikkaPilkkeitä syntyy nuotion, takkojen ja tulisijojen sytyttämiseen Matti Neuvosen ja Man-Tekniikka Oy:n kehittämällä laitteella. Pilkkojaa voi käyttää vesurina tai sillä voi tehdä silppua kompostiin. Kätevä Suomalainen tuote. Oripään Okra.

KeramiikkaaClay Marin keramiikkaa Forssan heinämessuilla.

—-

Puupurjeveneiden juhlaa

Kisatunnelmia2

Turku ASS vietti 150-vuotisjuhlaansa ja järjesti heinäkuussa 2015 kilpailuregatan, jossa nähtiin kolmisenkymmentä upeaa puuvenettä Classic-luokassa sekä Suomesta että Ruotsista. Kaikkiaan veneitä osallistui tapahtumaan sadan paikkeilla. Mukana oli muun muassa vuonna 1937 rakennettu Blue Marlin 12M, joka on kunnostettu isolla rahalla.linkki

Taitajasanomat oli mukana kisan ensimmäisenä päivänä vieraana Svinevikens Båtvarv –veneveistämöllä 1965 rakennetussa puuvene Honeyssa, joka tunnettiin välillä Isadora nimisenä.

Veneen kipparina toiminut Anders Hedman on purjehtija monennessa polvessa ja veri veti ASS:n juhliin jo senkin vuoksi, että suvussa on ollut ASS:n kommodoreja. Toinen syy oli puhtaasti kiinnostus nähdä useita ruotsalaisia veneitä.

Ensimmäisenä päivänä Honey pääsi sijalle 11/31, joka oli tuloksena kohtalainen, vaikka purjeet eivät olleet aivan timmissä kunnossa. Kolmipäiväisen kilpailun lopputuloksena vene sijoittui sijalle 18. Kapteeni kertoi että erityisesti vene on hyvä kryssissä, mutta nyt tuulet eivät suosineet tällaista.

Beatrice-Aurore tuli kokonaiskisan kakkoseksi.

Beatrice-Aurore tuli kokonaiskisan kakkoseksi.

Veneen historiasta

Honey oli valmistuessaan eräs Itämeren nopeimmista kilpaveneistä. Sen rakennutti ruotsalainen kilpapurjehtija Harald Myrén ja suunnitteli legendaarinen Sparkman & Stephens –suunnittelutoimisto New Yorkista.
Myrén myi Honey’n Göran Engellille, joka muun muassa voitti kolme kertaa Gotlant Runt purjehduksen ja omisti veneen vuoteen 1982 asti. Vene voitti myös luokkansa kuuluisassa myrskyisässä Skaw Race 1966, jossa 2/3 veneistä keskeytti. Viaporin Tuopin ja Gotland Runt –puuveneluokan 1986 voitot ovat listalla.

Vuosina 1987-1992 Honey purjehti Välimerellä ja valittiin Suomen kauneimmaksi puuveneeksi 1995. Vuonna 2007 vene oli Viaporin Tuopin 2007 nopein.

Vuosina 1983-2007 vene tunnettiin nimellä Isadora, jolloin se oli Pekka Salmisen omistuksessa 25 vuoden ajan (1982 – 2007). Isadora on siirtynyt uusille omistajille, Mari Matomäelle ja Anders Hedmanille.

Seuraavan kilpailun Honey purjehtii vuotuisessa Viaporin tuopissa, joka on nimenomaan puupurjeveneille tarkoitettu kisa. (Kuva tulossa)

—–

Turun Taide- ja Antiikkimessut

Turun monimuotoinen käsityöläisten, antiikin ja sisustamisen messut tuo paljon mielenkiintoista nähtävää, kuultavaa ja ostettavaa. Perinteisesti käsityömessut ovat olleet naisten ominta aluetta, mutta vähitellen ovat miehetkin löytäneet tiensä sinne.

wood4you

– Minun toimipisteestäni on tullut jonkinlainen miesparkki. Kun naiset ovat katsomassa omia juttujaan, niin miehet jäävät keskustelemaan kanssani puun työstämisestä, sanoo Wood4u yritystä pyörittävä Kari Moisiola.

Moisiolan ideana on puun omien syiden ja muodon löytäminen. Puut hän kaataa omasta metsästä.

– Puu kaadetaan, kuoritaan ja se saa kuivu 18 kuukautta ennen kuin sitä aletaan työstää. En tiedä ennen työstämisen alkua mitä mistäkin tulee esiin. Jokainen koru on siten uniikki.

Materiaalina hän käyttää katajaa ja leppää. Monet muistavat, että kataja kuului suojeltuun lajiin, mutta tekijä muistuttaa, että suojelu päättyi 2000-luvun alussa.

Joissakin koruissa käytetään pieniä polttopiirroksia. Liäksi pinnassa käytetään vahaa tai lakkaa. Eläinkorut, kuten karhut ja linnun muotoiset korut kuuluvat valikoimaan.

Moisiola lupaa tehdä uniikin korun, jos asiakas haluaa näin. Mutta se on oltava omasta puusta.

——

Meri Kutsuu 13-15.3 Turun messukeskus

”Kaarnavene Kaarina” – maailman suurin?

Turun messukeskuksen Meri kutsuu- näyttelyssä on näytillä veneitä 4-jalkaisista 37 jalkaisiin jahteihin. Pienin vene on Jyväskylästä kotoisin eläkkeellä olevan Raimo Mutasen käden jälkeä. 126 senttiä pitkä mäntykaarnainen kirkkovenemallisen veneen rakentamiseen meni aikaa 188 tuntia ja 15 minuuttia. Koko homma meni läpi noin kolmessa kuukaudessa.

Kaarnavene2

Veneen rakentamiseen tekijä käytti 10 kiloa männyn kaarnaa ja valmiina vene painaa 500g.

– Materiaali on vaikea. Se taipuu kuin lasi, jos on ohutta. Keulakaaret ovat alle yhden millimetrin., mutta perässä lintsasin. Siellä on paksumpaa, koska ei tarvinnut taivutella.

Työkaluina oli pääasiassa katkotyöveitsi, jonka teriä kului 30 kappaletta.

– Kaarnan sisällä on paljon hiekkaa ja kovia pihkapahkuroita sekä perhosen toukkia.
Karkeampi siivutus tapahtui tavallisella käsisahalla. Muita valmistukseen tarvittuja päävälineitä oli liima ja pyykkipojat.

Veneestä ei ollut varsinaisia muotteja eikä tukikaaria. Se muistuttaa kirkkovenettä, mutta malli on kuitenkin omasta ideasta. Veneen nimi ”Kaarina” tulee suoraan materiaalista.

Kaarna3

Vene menee seuraavaksi näytille Sulkavan suursoutuihin.
Uusi ideakin on jo tulollaan. Mutanen aikoo tehdä kaarnasta merikotkan. Lisäksi tilauksessa on Titanicin pienoismalli.

Turku. Kädentaitomessut 22.-23.3.2014 messukeskuksessa

Taatusti Suomalaista – Käsityö tuo hyvää mieltä

Yksitoista vuotta järjestetyt kädentaidon messut Turun messukeskuksessa ovat suurimmat ja kauneimmat koko maassa. Vakituisia kävijöitä on yli 60 %, joista mittausten mukaan 62 prosenttia oli tyytyväisiä ja loput melko tyytyväisiä messujen anteihin. Näytteilleasettajia oli noin 350, joista 150 varsinaisia käsityötuotteiden tarjoajia: tekstiiliä, lasia, keramiikkaa, puuta jne. Käsityössä on paljon suomalaista ja lähituotantoa, jonka pitäisi näinä aikoina herättää tajuamaan suomalaisen työn arvon.

Tarvikkeet ja materiaalit ovat ”tuunauksen” maailmassa kasvava pala messutarjonnasta. Käsityö ja sen ympärille liittyvä antiikki, keräily ja korjaus ovat kovassa kurssissa. Esimerkiksi vanhoissa taloissa voi löytää käsinmaalattuja tapetteja tai jokaisella on joku vanha huonekalu nurkassaan. Tänä vuonna messuilla oli myös antiikkiosasto sekä antiikkikorujen että lelujen maailma.