Puupurjeveneet, ASS 150

Puupurjeveneiden juhlaa

Turku ASS vietti 150-vuotisjuhlaansa ja järjesti kilpailuregatan, jossa nähtiin kolmisenkymmentä upeaa puuvenettä Classic-luokassa sekä Suomesta että Ruotsista. Kaikkiaan veneitä osallistui tapahtumaan sadan paikkeilla. Mukana oli muun muassa 12 metrinen vuonna 1937 rakennettu Blue Marlin, joka on kunnostettu isolla rahalla.

HoneyTaitajasanomat oli mukana kisan ensimmäisenä päivänä vieraana Svinevikens Båtvarv –veneveistämöllä 1965 rakennetussa puuvene Honeyssa, joka tunnettiin välillä Isadora nimisenä.

Veneen kipparina toiminut Anders Hedman on purjehtija monennessa polvessa ja veri veti ASS:n juhliin jo senkin vuoksi, että suvussa on ollut ASS:n kommodoreja. Toinen syy oli puhtaasti kiinnostus nähdä useita ruotsalaisia veneitä.

Ensimmäisenä päivänä Honey pääsi sijalle 11/31, joka oli tuloksena kohtalainen, vaikka purjeet eivät olleet aivan timmissä kunnossa. Kolmipäiväisen kilpailun lopputuloksena vene sijoittui sijalle 18. Kapteeni kertoi että erityisesti vene on hyvä kryssissä, mutta nyt tuulet eivät suosineet tällaista.

Veneen historiasta

Honey oli valmistuessaan eräs Itämeren nopeimmista kilpaveneistä. Sen rakennutti ruotsalainen kilpapurjehtija Harald Myrén ja suunnitteli legendaarinen Sparkman & Stephens –suunnittelutoimisto New Yorkista.
Myrén myi Honey’n Göran Engellille, joka muun muassa voitti kolme kertaa Gotlant Runt purjehduksen ja omisti veneen vuoteen 1982 asti. Vene voitti myös luokkansa kuuluisassa myrskyisässä Skaw Race 1966, jossa 2/3 veneistä keskeytti. Viaporin Tuopin ja Gotlant Runt –puuveneluokan 1986 voitot ovat listalla.
Vuosina 1987-1992 Honey purjehti Välimerellä ja valittiin Suomen kauneimmaksi puuveneeksi 1995. Vuonna 2007 vene oli Viaporin Tuopin 2007 nopein.
Vuosina 1983-2007 vene tunnettiin nimellä Isadora, jolloin se oli Pekka Salmisen omistuksessa 25 vuoden ajan (1982 – 2007). Isadora on siirtynyt uusille omistajille, Mari Matomäelle ja Anders Hedmanille.
Seuraavan kilpailun Honey purjehtii vuotuisessa Viaporin tuopissa, joka on nimenomaan puupurjeveneille tarkoitettu kisa.