Kirjallisuus, ruoka ja viini

Samuilo Angelov

Samuil Angelov

Ruoka- ja viinimessuja on järjestetty Turun kirjamessujen yhteydessä jo 12 vuotta. Konsepti on hyväksi havaittu. Kirjallisuus kytketään tänä vuonna ruokaan muun muassa siten, että toimittaja Markku Haapion ideoimana palkitaan yksi kirjailija, joka tuo merkittävästi ruokaa esiin kirjassaan. Kirjan ”a la carte-palkinnon” päättää raati. Kirja voi olla kaunokirjallisuuden mikä tahansa laji: romaani, novelli-, runo-, pakina- tai aforismikokoelma tai näytelmä ja se voi olla yhtä hyvin sekä aikuisten, nuorten tai lastenkirja.

Esimerkiksi: ”Makkaroissa oli punaisia ja valkeita pippureita, jotka odottivat pehmeässä täytteessä valmiina purskahtamaan täyteen leimuun ensi puraisulla, eikä lihakauppias Gianni ollut nuukaillut valkosipulinkaan kanssa.” (Donna Leon, Ylimpiä ystäviä)

Prosecco näyttelee isoa osaa Donna Leonin komisario Brunettin ruokapöydässä. Sommelier ja viiniasiantuntija Samuil Angelov:n mukaan yksi viinien nouseva suosikki onkin Prosecco, helpon lähestyttävyyden vuoksi.

– Vaikka viini saisi kuinka monta tähteä on tärkein viinin asiantuntija kuluttaja itse. Viini on hyvää kun se suussa sille maistuu, sanoo Angelov. Ravintoloissakin juodaan vähemmän, mutta laadukkaampia juomia eli ollaan päästy pullon hiplauksesta ruokaan ja viiniin. Viini kruunaakin hyvän ruuan.

Messujen viinikokonaisuudessa on 14 viiniyrittäjää. Paitsi viiniin voi messuilla tutustua myös oluisiin.

Antti Vahtera

Antti Vahtera

Tänä vuonna ruoka- ja viinimessuilla on ohjelmassa osallistujien opetuskeittiö. Ruuanlaittoa kuten pihvinpaistoa, kalan fileerausta ja sushin valmistusta voi opiskella ruokakauppojen avustuksella opetuskeittiöissä. Kympin maksavaa opastusta voi yleisö seurata vierestä.

Messujen ohjelmasta löytyy laaja otos ruokaan liittyvää ohjelmaa. Tutustutaan yhtä lailla lähiruokaan kuin keskiajan makuihin tai teollisemmin tuotettuun tarjontaan. Hommaa maustavat useat huippukokit.