Puusepänverstaasta kansainvälisyyteen

AHV:815

Uponor sai alkunsa sata vuotta sitten puusepänverstaasta. Aukusti Asko-Avonius perustaman yrityksen ensimmäinen sarjatyönä valmistettu tuote oli kirjoituspöytä. 20-30-luvulla perustettiin huonekalumyymälä- ja tehdas. Putkisängyistä eli hetekoista ja sotakorvauksista siirryttiin metalliin. 60-luvulla oli vuorossa muovi. Upon pesukoneet ja Asko ovat tuttuja nimiä. Lue lisää

Poistotekstiilistä uutta

Vuoden 2017 aikana Lounais-Suomen Jätehuolto vastaanotti noin 118 000 kiloa kotitalouksien poistotekstiiliä. Niistä vajaa kolmannes on saatu eteenpäin uudelleenkäyttöön ja kierrätettäväksi. Ensisijaisesti tuotteet pyritään käyttämään uudelleen samassa käyttötarkoituksessa kuin ennenkin eli paita paitana. Uudelleenkäyttö on materiaalinkierrätystä. Kelpaamattomat menevät energiaksi. Lue lisää

Die Kalewainen in Pochjola

Suomen ensimmäinen ooppera-alan palkintogaala AINO järjestetään ensimmäistä kertaa. ”Turussa tehtiin kulttuuriteko nostamalla yli 120 vuotta unohduksissa ollut teos lavalle ja saamiemme yleisöääniin perustuvien useamman ehdokkuuden määrä kertoo siitä, että yleisö arvosti korkeatasoista tuotantoa”, toteaa Turun musiikkijuhlasäätiön toimitusjohtaja Liisa Ketomäki.Lue lisääKuva: Seilo Ristimäki

Tuhannen vuoden vahti

Satavuotiaan Suomen kunniaksi ja pysyvyyden merkiksi Taitajasanomat valitsi symbolisesti Suomen kansalliskoiraksi nimetyn pystykorvan. Koiran historiaa ei tunneta, mutta eri lähteiden mukaan se on tullut jo ammoisina aikoina tänne muuttaneiden mukana. Koira on vilkas, rohkea, uskollinen vahti ja metsästyskoira. Tyypillisimpiä ominaisuuksia ovat reagointiherkkyys, epäluuloisuus vierasta kohtaan, uskollisuus isännälle ja kotiväelle sekä oman elinpiirin vartioimishalu. Rotu on jalostunut ilman risteytyksiä luonnonkannasta.

Venexpo Turku

Venexpossa (2017) on tänä vuonna esillä yli 70 venettä, joista 24 uutta venettä. Esillä on sekä puisia että lasikuituisia klassikkoveneitä ja entisöintiprojektien esittelyitä. Mukana on muun muassa Speden elokuvista tuttuja veneitä. Lue lisää

Ensilumi

Miksi jo nyt, minkälainen talvesta on tulossa? Toiselle lumi on ehdoton onnellistaja, toinen sitä inhoaa. Turun Latu ry:n historiikista selviää, onko lunta riittänyt laturetkiin.Lue lisää

Parasta pöytään – Suomalaisen gastronomian historia

Ruokakirjailijat Kari Martiala ja Helena Lylyharju ovat haastatelleet parin viime vuoden ajan alalla toimineita ammattilaisia ja alan mestareita. Vanhin haastateltavista on jo 90-vuotias. Kirja on tehty 100-vuotiaan Suomen hengessä, jolloin pääpaino on itsenäisyyden ajassa. Kievaritoiminnan varhaisimmat vaiheet keskiajalta, 1500-luvun Turun linnan hovin tavat ja Pietarin vaikutteet 1800-luvulla on pieni, mutta tärkeä osuus ruuan historiasta.Lue lisää